8,5% van de internetgebruikers slachtoffer van cybercrime

20-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

8,5% van de internetgebruikers slachtoffer van cybercrime

8,5% van de internetgebruikers van twaalf jaar of ouders is in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. In totaal gaat het om ruim 1,2 miljoen mensen. Opvallend is dat vooral jongeren slachtoffer zijn en vermogensdelicten het vaakst voorkomen.

Dit blijkt uit het onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit van het CBS. Voor het onderzoek zijn in totaal 100.000 mensen benaderd, waarvan er ruim 38.000 hebben deelgenomen aan het onderzoek. Gebruikers van 12 tot 25 jaar waren het vaakst slachtoffer van cybercrime; 12% van de respondenten in deze leeftijdscategorie geeft aan slachtoffer te zijn geworden. 65-plussers worden het minst getroffen; nog geen 4% was slachtoffer.

cbs-slachtoffers-cybercrime-2019-3.png

Bron: CBS

Vermogensdelicten komen het vaakst voor

Als we kijken naar de meest voorkomende vormen van cybercrime gaan vermogensdelicten aan de leiding; 4,6% van de slachtoffers was doelwit van een vermogensdelict waarbij de dader geld verdient. 1,8% is slachtoffer van hacken. 1,4 procent van de gebruikers is slachtoffer geworden van niet-seksuele interpersoonlijke incidenten, terwijl 0,7 procent doelwit was van interpersoonlijke incidenten met een seksuele (bij)bedoeling. Denk hierbij aan incidenten in de persoonlijke sfeer, zoals roddelen, pesten, stalken of bedreiging. 1 procent was slachtoffer van identiteitsfraude zonder dat hierbij financiële schade ontstond.

Mannen en vrouwen zijn net zo vaak slachtoffer van cybercrime. Wel worden mannen vaker slachtoffer van vermogensdelicten, terwijl vrouwen vaker doelwit zijn van interpersoonlijke incidenten.

Fraude bij online aankopen

Als we verder inzoomen op vermogensdelicten blijkt dat fraude bij online aankopen het vaakst voorkomt (2,7%). Hierbij wordt voor goederen of diensten betaald, zonder dat deze daadwerkelijk worden geleverd. Bij 0,5% werd geld van de rekening gehaald of zijn zonder toestemming met de bankrekening betalingen gedaan. Ook het zogeheten 'Wangirifraude', wat een vorm is van belfraude, komt voor; een half procent van de gebruikers was hier slachtoffer van.

cbs-slachtoffers-cybercrime-2019.png

Bij interpersoonlijke incidenten gaat het in veel gevallen om laster. 1% van de gebruikers was slachtoffer van laster zonder seksuele (bij)bedoeling, terwijl dit bij 0,3% wel het geval was. Stalking komt met 0,5% (niet seksueel getint) en 0,4 procent (seksueel getint) relatief vaak voor. Met name jonge vrouwen zijn slachtoffer van dit soort incidenten.

Aangifte

Slachtoffers doen overigens lang niet altijd aangifte van digitale criminaliteit. Dit varieert sterk per vorm van criminaliteit. Zo deed bijna een kwart van de slachtoffers die getroffen werden door aankoopfraude en identiteitsfraude zonder financieel verlies aangifte. Van hacken deed minder dan 3% aangifte. Interpersoonlijke incidenten zijn door 10% van de slachtoffers aangegeven bij de politie. De belangrijkste redenen om geen aangifte te doen of een incident te melden is dat dit volgens slachtoffers niet helpt of slachtoffers het incident niet belangrijk genoeg vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security