Gastblog: Kies op tijd jouw alternatief voor Microsoft SQL Server 2008

Christiaan Hendriks, Microsoft License Specialist bij COMPAREX

18-07-2019

Gastblog: Kies op tijd jouw alternatief voor Microsoft SQL Server 2008

Microsoft brengt regelmatig nieuwe versies uit van haar producten om de functionaliteit uit te breiden of een betere service te kunnen leveren. Dat betekent ook dat sommige producten niet langer worden ondersteund. Zo is op 9 juli de support van SQL Server 2008 (R2) definitief beëindigd. Dat betekent dat er geen reguliere beveiligingsupdates en patches meer worden geleverd. Maak je gebruik van SQL Server 2008 (R2)? Wij leggen uit wat dat voor jou betekent én vertellen je welke alternatieve mogelijkheden er zijn. Op 22 augustus gaat Christiaan Hendriks tijdens een webinar verder in op dit onderwerp.

Microsoft brengt regelmatig beveiligingsupdates uit voor haar SQL Server 2008 (R2) servers. Daardoor blijf je beschermd tegen nieuwe bedreigingen. Wanneer de ondersteuning afloopt, krijgt jouw SQL Server 2008 (R2) platform geen reguliere beveiligingsupdates meer. Dat is een enorm risico want hiermee breng je de bedrijfscontinuïteit in gevaar én je voldoet niet meer aan de richtlijnen van de AVG. Maar elke uitdaging biedt ook kansen en mogelijkheden.

Vier alternatieven voor jouw oude SQL Server edities

Concreet zijn er vier alternatieven voor jouw oude SQL Server edities. Wat de beste oplossing is voor jouw organisatie hangt af van hoe jouw SQL omgeving is ingericht en wat je wensen en mogelijkheden zijn. Hieronder bespreken we de opties.

Migratie naar Microsoft Azure SQL DB Managed Instances (PaaS)

Wil je een modern databaseplatform? Kies dan voor Platform as a Service (PaaS). Je migreert jouw databases dan naar Azure SQL Database Managed Instances. Microsoft regelt vervolgens de infrastructuur voor jou en zorgt voor lifecycle management zodat je je volledig kunt richten op jouw corebusiness. Bovendien is jouw IT volledig toekomstbestendig.

Migratie naar Microsoft Azure SQL databases (IaaS)

Je kunt er ook voor kiezen om jouw servers te migreren naar het Infrastructure as a Service (IaaS) platform van Azure (lift & shift). Wel moet je jouw SQL Servers onderhouden, evenals het Windows Operating System waar de SQL Servers op draaien. Groot voordeel; eenmaal op Azure worden de servers nog voor 3 jaar ondersteund met beveiligingsupdates. Bijkomend voordeel is dat je jouw SQL Server licenties (met Software Assurance) kunt meenemen naar Azure. Zo betaal je alleen de Azure basiskosten.

Upgrade on-premise

Een derde optie is waarschijnlijk wel bekend: een migratie van jouw on-premise SQL 2008 Servers 2008 (R2) naar de nieuwe versie van de software. Een voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van jouw eigen infrastructuur. Een nadeel is dat je de omgeving zelf moet blijven beheren en je je niet volledig kunt richten op de corebusiness van jouw organisatie.

Extended security updates

Kun je niet naar Azure migreren en is een upgrade van jouw on-premise omgeving niet mogelijk? Dan is Extended Security Updates de ideale optie. Dit is een uitbreiding op jouw bestaande Software Assurance Contract. Dit jaarlijkse abonnement kun je maximaal 3 jaar afnemen, en biedt gedurende de periode uitgebreide beveiligingsupdates. Een voordeel is dat je binnen jouw infrastructuur niets hoeft aan te passen. Wel moet je voor externe security-updates rekening houden met een additionele investering van 75 procent van de licentieprijs. Bovendien ben je verplicht om Software Assurance af te nemen.

Ik help je op weg

Ik ga graag met je in gesprek wat voor jou de beste oplossing is op de korte én lange termijn. Als je overweegt jouw servers te migreren naar Azure, dan helpen we je bij het bepalen van de resources en de optimalisatie om de stap richting Azure te maken. Ook kunnen we je ondersteunen bij het berekenen van de kosten voor Extended Security Updates. Wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Laat dan je gegevens achter in het onderstaande formulier.

Neem NU contact met ons op!

Door: Christiaan Hendriks (foto), Microsoft License Specialist bij COMPAREX

Terug naar nieuws overzicht
Cloud