Kaspersky betreurt uitfasering Rijksoverheid

17-07-2019 | door: Redactie

Kaspersky betreurt uitfasering Rijksoverheid

In zijn brief van 15 juli 2019 laat Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grappenhaus, Kaspersky weten zijn besluit om antivirussoftware uit te faseren bij de overheid, te handhaven. Dit is een reactie op het verzoek van Kaspersky begin dit jaar om deze beslissing te heroverwegen als gevolg van nieuwe maatregelen zoals inzicht geven in broncodes via de transparency centers van Kaspersky.

De reactie van Martijn van Lom (foto), General Manager Noord-Europa bij Kaspersky, op deze handhaving van het overheidsbesluit is als volgt in een persbericht: "We hebben gevraagd om nadere toelichting op het besluit van de overheid in mei 2018 om de antivirussoftware van Kaspersky uit te faseren. Opnieuw geeft minister Grapperhaus geen helderheid waar wij die transparantie wel bieden. Onze producten zijn alleen maar beter geworden. Wij bieden inzage in broncodes en procedures. Recentelijk hebben wij nog een audit van een van de grote accountantskantoren met succes doorlopen waaruit blijkt dat Kaspersky zaken goed op orde heeft en controleerbaar is. Deze audit geeft aan dat Kaspersky antivirussoftware weerbaar is tegen achterdeuren of andere spionageactiviteiten. De overheid beweert dat het controleren van broncodes geen absolute zekerheid geeft. Terwijl het gaat om een reeks aan maatregelen die Kaspersky heeft getroffen die uniek zijn in de markt.

Opvallend is dat de Rijksoverheid sowieso geen direct gebruik van onze antivirussoftware maakt. Daarom sloeg het waarschuwen hiervoor ook nergens op. En ondertussen wil de overheid wel met ons blijven samenwerken op andere vlakken. Onlangs nog heeft Kaspersky de overheid de helpende hand geboden toen er sprake was van een zeer ernstig lek. Kaspersky ontdekte dat zeer gevoelige overheidsdocumenten met persoonsgegevens en informatie over ICT systemen op internet bleken te circuleren. Omdat de overheid niet bij machte was deze problemen zelf aan te pakken, heeft Kaspersky ervoor gezorgd, dat deze gevoelige documenten werden veilig gesteld."

Terug naar nieuws overzicht
Security