Europese Commissie start mogelijk formeel onderzoek naar Amazon

17-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie start mogelijk formeel onderzoek naar Amazon

De Europese Commissie opent op korte termijn een formeel antimededingingsonderzoek naar Amazon. De commissie verdenkt Amazon ervan verkoopdata op oneerlijke wijze in te zetten om kleinere winkels die op zijn marktplaats actief zijn te benadelen.

Dit meldt Bloomberg op basis van twee bronnen die bekend zijn met de plannen. De bronnen willen anoniem blijven aangezien de plannen nog niet officieel bekend zijn gemaakt. Al maanden is duidelijk dat Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager overweegt een onderzoek te starten naar Amazon. Door een formeel onderzoek aan te kondigen kan de commissie beginnen met het verzamelen van bewijsmateriaal.

Indien hierin overtredingen worden geconstateerd, kan Amazon een boete opgelegd krijgen en gedwongen worden zijn werkwijze aan te pakken. Zowel Amazon als de Europese Commissie willen tegenover Bloomberg niet reageren op de berichtgeving.

'Qualcomm kan boete tegemoet zien'

Daarnaast meldt Bloomberg dat Qualcomm mogelijk al volgende week een Europese boete opgelegd krijgt wegens het overtreden van antimededingingsregels. Het bedrijf zou componenten bewust voor een zeer lage prijs op de markt hebben gebracht, met als doel kleinere concurrenten buiten spel te zetten.

Ook andere partijen hebben eerdere Europese boetes opgelegd krijgen. Zo kreeg Qualcomm in 2018 ook al een Europese boete opgelegd, terwijl eerder ook Google hoge boetes kreeg. Apple was eveneens doelwit van een Europees onderzoek en werd gedwongen miljarden euro's aan achterstallige belastingen alsnog te betalen.

Terug naar nieuws overzicht