Fujitsu gaat voluit hyperconverged met Nutanix

Guillaume Wiart

Fujitsu gaat voluit hyperconverged met Nutanix

Bart Buschmann

17-07-2019 | door: Maarten van Vliet

Fujitsu gaat voluit hyperconverged met Nutanix

Een jaar geleden startte Fujitsu een veelbelovende samenwerking met Nutanix op het gebied van hyperconverged infrastructuren. De samenwerking voltrok zich in eerste instantie in de EMEIA-regio, maar sinds kort is Nutanix Enterprise Cloud on PRIMERGY ook wereldwijd beschikbaar. Dutch IT-Channel sprak hierover met Bart Buschmann, Head of Direct Sales Business Line Products Nederland, en Guillaume Wiart, DC Sales Engagement Director Western Europe.

Voorop staat dat de samenwerking met Nutanix in het voorbije jaar voor Fujitsu één van de meest succesvolle in de recente geschiedenis van het bedrijf is geweest. De opzet van deze samenwerking was om datacenters eenvoudiger en tegen lagere kosten hetzelfde gemak te laten bieden als tot op heden alleen de grotere, publieke clouddiensten konden bieden. Daarbij werd gebruikgemaakt van een slimme software-oplossing van Nutanix, die de technologie hiervoor commercieel beschikbaar stelde aan de markt. Die zet bezorgde het Amerikaanse cloudbedrijf het leiderschap binnen het Gartner Magic Quadrant for Hyperconverged Infrastructuur. Voor Fujitsu dus een interessante partner om mee samen te werken.

Omgekeerd is het geloof in hyperconvergence bij Fujitsu niet minder groot. Zo biedt Fujitsu sinds 2017 de Enterprise Service Catalog Manager (ESCM)2, een self-service portaal, waarmee hybride omgevingen beheerd kunnen worden en nieuwe (public) clouddiensten kunnen worden gefaciliteerd. De oplossing integreert naadloos met verschillende hybride clouddiensten en is zeer wendbaar, waardoor processen sneller verlopen. Op deze manier wil Fujitsu partners helpen bij het definiëren van private cloudomgevingen en deze leveren aan hun klanten op basis van PRIMEFLEX integrated systems.

Eenvoud in een complexe IT-wereld
“Onze samenwerking is tot dusver zeer succesvol gebleken”, zegt Buschmann. “Nutanix is voor ons de perfecte aanvulling op ons bestaande portfolio, waarbij wij high-end systemen koppelen aan slimme software-oplossingen. In feite bieden we via deze samenwerking volledige synergie. We hebben het over hoogwaardige, betrouwbare oplossingen met een hoge performance. We merken dat klanten hier steeds meer naar vragen. Daarbij spelen met name het gebruikersgemak en de eenvoudige integratie een belangrijke rol. Daarnaast is het relatief eenvoudig om met het systeem te communiceren. Dat is wel zo prettig in een steeds complexere IT-wereld waar steeds meer spelers hun intrede doen. En uiteraard zijn er de lagere kosten.”

Buschmann ziet dat hyperconvergence een specifieke behoefte in de omgeving van de klant vervult. “Bijvoorbeeld in een hybride situatie waarbij de klant cloud en on-premise wil combineren, wordt hij geconfronteerd met verschillende management interfaces om dit te kunnen combineren. Nutanix maakt het mogelijk om je infrastructuur op een eenvoudige wijze te managen wanneer je data in verschillende omgevingen staat.

“Ook wanneer je praat over cloud orchestration, het gecentraliseerd managen en onder controle houden van clouddiensten van meerdere cloudproviders, heb je geen ‘lock-in’ bij verschillende providers. De effectiviteit van het gebruik van je resources gaat dan omhoog en je flexibiliteit neemt toe.”

Holistische benadering
De public cloud is niet altijd de beste oplossing als het gaat om workloads, stelt Wiart. “We kijken nu steeds gerichter naar workloads, data en waar we dit moeten opslaan. Dat maakt de relevantie van een oplossing die dat orkestreert vele malen hoger dan voorheen. Het is dan prettig om data gecentraliseerd vanaf één interface te managen.”

“Maar”, zegt Wiart, “Je kunt wel de beste software in huis hebben, maar de hardware is minstens zo belangrijk. Als je apparatuur niet van de hoogste kwaliteit is dan werkt de oplossing ook niet optimaal. Wat belangrijk is, is dat je een datacenter holistisch bekijkt en niet vanuit de verschillende invalshoeken. Doe je dat, dan wordt het integraal managen ervan een stuk lastiger.”

Die holistische benadering is zeker van belang, onderstreept Buschmann. “Binnen veel verticals zie je dat het management nog op traditionele wijze blijft denken. Het mooie van een hyperconverged solution, zoals Nutanix Enterprise Cloud on PRIMERGY, is dat traditionele managementrollen worden geautomatiseerd. Op die manier wordt ruimte gecreëerd voor meer focus op de business.

“We zien dat de business IT-divisies vaker vragen mee te denken over nieuwe technologieën en diensten. Enkele jaren geleden praatten we vooral met de IT-divisie binnen een organisatie, terwijl we nu veel meer in contact staan met de business owners. Dat vraagt om een andere manier van tegen processen aankijken.”

Volledige ondersteuning channel partners
Fujitsu probeert zijn channel partners bij deze transitie van een traditionele omgeving naar een flexibele infrastructuur zo goed mogelijk te ondersteunen. Sowieso staat Fujitsu garant voor een breed en innovatief portfolio van waaruit kan worden gekozen en waarbij Nutanix een innovatieve oplossing mogelijk maakt met directe toegevoegde waarde voor de business van de eindklant.

Buschmann: “Wij trainen onze partners ook daadwerkelijk om vanuit een nieuw perspectief naar hun klanten te kijken. Welke businessprocessen bij de klant spelen een rol bij de groei van zijn organisatie? Partners kunnen met behulp van zowel Fujitsu als Nutanix hun klanten bijvoorbeeld helpen bij het trainen in het gebruik van nieuwe omgevingen. Ook kleinere partners met een relatief kleine sales force worden zo in staat gesteld om high-end oplossingen aan te bieden.”

Ruim een jaar geleden introduceerde Fujitsu zijn vernieuwde SELECT Partner Programma, bedoeld om channel partners de mogelijkheid te bieden hun klanten te begeleiden bij hun digitale transformatie. Fujitsu verwacht dat de toenemende digitalisering impact zal hebben op zijn kanaalpartners die toegang krijgen tot een breder portfolio van geavanceerde oplossingen. Volgens Fujitsu ontsluit het nieuwe programma legio nieuwe technologische mogelijkheden die waarde creëren voor bedrijven en organisaties.

Auteur: Maarten van Vliet

Terug naar nieuws overzicht
Cloud