Wouter Hoeffnagel - 16 juli 2019

Onderzoek naar NVWA na mislukt ICT-project

Minister Schouten (foto) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) grijpt in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een mislukt ICT-project. Dit project werd in april gestopt nadat het budget met tientallen miljoenen euro's overschreden dreigde te worden.

Een nieuw ICT-systeem genaamd 'Inspect' moest de NVWA efficiƫnter laten werken. Zo was de bedoeling dat alle inspecteurs in dit systeem aan de slag gaan, zodat bijvoorbeeld foto's en bevindingen van inspecties eenvoudiger terug te vinden zijn. Door eenvoudiger data uit te kunnen wisselen, moest het systeem inspecties uniformer maken en meer zicht geven op risico's.

Budget overschreden

Minister Schouten trok in april per direct de stekker uit het project. De ontwikkeling van Inspect is oorspronkelijk begroot op 95 miljoen euro. Dit budget dreigde echter met tientallen miljoenen te worden overschreden.

In navolg van het mislukte ICT-project wordt de NVWA nu onder de loep genomen. Het onderzoek moet eind dit jaar zijn afgerond. Tijdens dit onderzoek blijft de NVWA haar toezicht uitoefenen, benadrukt Schouten.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024