Redactie - 16 juli 2019

Computer innovator Alan Turing komt op Brits geldbiljet

Computerpionier Alan Turing prijkt binnenkort op biljet van 50 Britse pond. Hij werd gekozen uit bijna duizend wetenschappers. De Bank of England maakt bekend dat het vanaf 2021 het briefje van vijftig Britse pond zal bedrukken met het gezicht van Alan Turing. Ook een wiskundige formule van Turing en een eerste versie van de Automatic Computing Engine (ACE), een van de eerste machines die elektronisch gegevens bewaarde, staan op het bankbiljet.

Turing werd gekozen uit een lijst van meer dan tweehonderdduizend nominaties waarbij 989 wetenschappers werden genomineerd. Ook Ada Lovelace en Stephen Hawking stonden op de lijst. Hij vervangt binnenkort James Watt en Matthew Boulton, de uitvinders van de stoommachine, die sinds 2011 op het briefje van 50 pond staan. Vandaag circuleren er 344 miljoen briefjes van 50 pond, goed voor een waarde van 17,2 miljard pond.

AI

Turing wordt door de Bank of England omschreven als een van de vaders van computerwetenschappen en AI en als een uitstekende wiskundige wiens werk een enorme impact heeft op ons dagelijks leven.

Enigma

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werkte Turing in het geheim bij de Government Code and Cipher School, gehuisvest op het landgoed Bletchley Park. Dit was de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen, zodat de geallieerden de vijand een stap voor konden zijn. Turing maakte deel uit van een team dat succesvol voortbouwde op het werk van de Poolse wiskundigen Marian RejewskiHenryk Zygalski en Jerzy Rózycki, die een decoderingsapparaat hadden uitgevonden dat de codes kon ontcijferen die door het Enigma-apparaat, een Duits coderingssysteem, waren gegenereerd. De ontcijfering van de Enigma wordt vaak aangehaald als een van de grootste prestaties in de Tweede Wereldoorlog die de alliantie de uiteindelijke overwinning zou hebben gebracht.

Vervolging

Ondanks zijn buitengewoonlijke verdiensten op vlak van computerwetenschappen en bij het ontcijferen van berichten tijdens de oorlog, werd Turing in 1952 gearresteerd omdat hij een relatie had met een man, wat in die tijd wettelijk verboden was. Turing mocht kiezen tussen gevangenisstraf of chemische castratie en koos het laatste. De hormonen die hij verplicht werd te laten injecteren, leidden onder meer tot borstvorming.

Op 7 juni 1954 werd hij dood aangetroffen met een appel, die - naar beweerd werd - met cyanide vergiftigd was. Er wordt over zijn dood veel gespeculeerd. De officiële doodsoorzaak is zelfmoord,

Pas in 2009 volgde een postuum eerherstel en in 2013 een volledig pardon.

In samenwerking met Datanews en Wikipedia