'Facebook krijgt boete van 5 miljard dollar van FTC'

15-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'Facebook krijgt boete van 5 miljard dollar van FTC'

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gaat Facebook als onderdeel van een schikking een boete van zo'n 5 miljard dollar opleggen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. Dit Canadese bedrijf bleek op grote schaal informatie van Amerikaanse stemgerechtigden te hebben verzameld, met als doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Dit meldt The New York Times op basis van bronnen. De schikking moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en is dan ook nog niet definitief. Naast een boete van 5 jaar moet Facebook ook nauwkeuriger gaan monitoren hoe het omspringt van data van gebruikers. Verdere details over de schikking ontbreken op dit moment.

The New York Times noemt de boete een mijlpaal, die de houding van Amerikaanse toezichthouders richting techgiganten illustreert. Indien de boete wordt goedgekeurd door het ministerie van Justitie,gaat het om de hoogste boete die ooit door de Amerikaanse overheid aan een techbedrijf is opgelegd. Zo kreeg ook Google eerder een boete van 22 miljoen euro opgelegd in 2012, wat nog geen 1% is van de boete die Facebook nu mogelijk opgelegd krijgt.

Terug naar nieuws overzicht