Gartner belicht positie spelers in Multiexperience Development Platforms

15-07-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Gartner belicht positie spelers in Multiexperience Development Platforms

De 2019 Gartner Magic Quadrant for Multiexperience Development Platforms is voor het eerst gepubliceerd. Gartner belicht hierbij de positie van spelers in Multiexperience Development Platforms.

Leiders zijn OutSystems, Mendix, Progress, Oracle, Kony en Salesforce. Uitdagers zijn Microsoft en SAP.

Bedrijven met een goede visie zijn Pega en Appian. Niche spelers zijn GeneXus, IBM en ServiceNow.

Volgens Gartner is “een multiexperience development platform (MXDP) biedt professionele en citizen developers diverse front-end ontwikkeltools en back-end services die het mogelijk maken snel en schaalbaar gerichte en aantrekkelijke gebruikerservaringen te creëren voor verschillende devices en kanalen. De ontwerptijd en runtime tools en diensten worden geleverd via een uniforme ontwikkelomgeving die afzonderlijke front- en back-end architecturen koppelt.”

Development

Het nieuwe Gartner Magic Quadrant for Multiexperience Development Platforms vervangt Gartner’s Magic Quadrant for Mobile Application Development Platforms. Het rapport geeft aan: “Dit is het eerste Magic Quadrant for Multiexperience Development Platforms (MXDPs), de voorganger hiervan was het Magic Quadrant for Mobile App Development Platforms (MADPs). De verandering in de naam illustreert de ontwikkeling die MADPs hebben doorgemaakt om tegemoet te komen aan meer uitgebreide use cases en eisen vanuit het oogpunt van ontwikkeling. Deze eisen gaan verder dan mobiele apps die de ontwikkeling van progressive web apps (PWA’s), conversational apps (voice assistants en chatbots), immersive apps en wearable apps, mogelijk maken.”

Low-code

Gartner stelt in zijn onderzoek: “De MXDP-markt bevat een aantal van de grootste leveranciers van bedrijfssoftware die aan de behoeften van ontwikkelingsteams voldoen. Daarnaast omvat deze markt ook opkomende leveranciers die onafhankelijke ontwikkelingsplatformen bieden. Alle MXDP’s ondersteunen de behoefte van professionele ontwikkelaars om ontwikkeltools met een hoge mate van controle te gebruiken (met andere woorden, code-georiënteerde tools), en de meeste oplossingen ondersteunen ook een low-code benadering voor development met een hogere productiviteit van de ontwikkelaar. Het primaire doel van deze platformen is echter niet om de ontwikkeling van low-code te ondersteunen, maar het creëren van meerdere soorten apps ter ondersteuning van de digitale gebruikerservaring tussen apparaten en interactiemodaliteiten.”

Multiexperience 

OutSystems ziet het Gartner-rapport als een bevestiging dat de toekomst van app-ontwikkeling multiexperience is. Leiders moeten daarom voorbij web- en mobiele apps kijken en functionaliteiten bieden om op nieuwe touchpoints zoals voice, chatbots en augmented reality in te kunnen spelen. Gartner definieert multiexperience development platforms (MXDP) als een product of set aan producten dat professionele ontwikkelaars (en citizen developers) een geïntegreerde set aan front-end ontwikkeltools en back-end-diensten biedt om schaalbare op maat gemaakte apps te ontwikkelen voor meerdere digitale touchpoints. 

Paulo Rosado, CEO bij OutSystems over het quadrant: “Het Gartner Quadrant sluit perfect aan op wat onze klanten ons vertellen. Enterprises willen een strategische aanpak voor apps die gebruikers aanspreken, zonder daarbij verschillende tools te moeten gebruiken voor elk touchpoint. Ons platform biedt ze de mogelijkheid om op hoge snelheid en op een veilige manier ervaringen te ontwikkelen waar klanten echt op zitten te wachten.”

Platform

Progress meldt blij te zijn met zijn positie. “Wij geven onze klanten mogelijkheden om ervaringen te creëren binnen één enkel platform voor het ontwikkelen en implementeren van apps voor elk kanaal. In combinatie met onze mogelijkheid om digitale ervaringen te ondersteunen via elk touchpoint – mobiel, web, PWA’s, wearables en meer – zijn organisaties in staat om echt vernieuwende en gepersonaliseerde digitale ervaringen te creëren”, aldus Dmitri Tcherevik, CTO bij Progress. “Gartner’s erkenning als leider in het MXDP Magic Quadrant vormt een bewijs van ons vermogen om onze belofte te realiseren. We zijn vereerd met deze benoeming.”

Architectuur

Mendix is ook blij: "Met Mendix kunnen ontwikkelaars uitzonderlijke ervaringen bieden waar gebruikers blij van worden en krachtige, competitieve differentiatie creëren voor hun merken”, zegt Johan den Haan, CTO van Mendix. “Maar je hebt wel de juiste architectuur, een goede design mindset en een intensieve samenwerking tussen business- en technologie-experts nodig om betekenisvolle ervaringen te creëren, zodat daadwerkelijk de waarde wordt geleverd die met verbeterde interactie wordt beloofd.”

“Multiexperience applicaties zijn een van de belangrijkste middelen voor interactie binnen digitale organisaties”, zegt Derek Roos, CEO van Mendix. “Ons platform is ontworpen om nieuwe en toekomstige, interactieve schemes te integreren. We hebben hard gewerkt om onze positie als leider in deze belangrijke categorie te verdienen en zijn blij dat we ook erkenning krijgen door genoemd te zijn als één van de twee leveranciers met de meest complete visie.” 

Lees hier complete onderzoeksrapport hier.

Terug naar nieuws overzicht