Wouter Hoeffnagel - 13 juli 2019

Markt voor PC's met 4,7% gegroeid

Markt voor PC's met 4,7% gegroeid image

64,9 miljoen traditionele PC's zijn in het tweede kwartaal van 2019 wereldwijd verscheept. Het gaat hierbij onder meer om desktops,notebooks en werkstations. De markt is met 4,7% gegroeid, wat onder meer toe te schrijven is aan kleinere tekorten aan onderdelen in combinatie met dreigende handelsspanningen.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker van onderzoeksbureau IDC. "De beschikbaarheid van Intel processors is in het kwartaal aanzienlijk verbeterd, waardoor de meeste verkopers van PC in staat waren oude orders te vervullen, terwijl zij tegelijkertijd een gezonde hoeveelheid nieuwe PC's konden leveren", stelt Jitesh Ubrani, onderzoekmanager voor de IDC's Mobile Device Trackers. "Daarnaast heeft de dreiging van verhoogde tarieven ertoe geleid dat sommige pc-fabrikanten een overschot aan desktops en notebooks hebben verzonden, waardoor de pc-markt in het tweede kwartaal kunstmatig wordt ondersteund.

End of service voor Windows 7

De hoger dan verwachte groei werd echter niet alleen gedreven door veranderingen in de toeleveringsketen. "Met de snel naderende end of service (EOS) datum in januari 2020 voor Windows 7, is de markt de laatste etappe van de commerciële migratie van Windows 7 naar Windows 10 ingegaan", aldus Linn Huang, onderzoeksvicepresident, Devices & Displays. "Het is echter onwaarschijnlijk dat de laatste sprint de piek zal genereren die we hebben gezien toen Windows XP zijn EOS ontmoette, omdat we nu al verder zijn met de migratie terwijl we nog twee maanden te gaan hebben. Toch zullen organisaties die hun migratie willen afronden, in de komende kwartalen nieuwe kansen creëren voor de markt."

Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) laat na twee kwartalen van krimp in het tweede kwartaal van 2019 weer groei zien. Dit is vooral te danken aan het commerciële segment, dat profiteert van de sterke vraag naar pc-vernieuwing door de Windows 7 EOS. Ondanks de voortdurende verschuiving in de richting van mobiliteit, zorgden de sterke prestatie van desktops voor positieve algemene resultaten. Het wegwerken van de orderachterstand als gevolg van het Intel CPU-tekort van eerder dit jaar droeg bij tot de sterke desktopverzendingen in de regio.

Lenovo is marktleider

Lenovo neemt de toppositie in de markt in beslag. Met meer dan 16,2 miljoen verscheepte units is het bedrijf marktleider. Het bedrijf heeft een aantal grote commerciële biedingen gewonnen, zoals het ELCOT-project in India. Daarnaast leidde de angst voor aanvullende tarieven ertoe dat Lenovo (en andere partijen) in de loop van het kwartaal extra eenheden heeft verscheept.

HP eindigt op de tweede plaats met een groei van 3,2% op jaarbasis. EMEA, de Verenigde Staten en Japan waren de sterkst presterende markten van het bedrijf; HP laat in elke regio een positieve groei zien.

Dell behoudt derde positie

Dell Technologies behoudt de derde positie met een gezonde groei van 3,1% tijdens het kwartaal. Desktops bleken opnieuw het sterkste punt van Dell te zijn, aangezien het bedrijf erin geslaagd is zijn aandeel in de desktopmarkt met 1 procentpunt te verhogen.

Acer Group is een van de weinige bedrijven die dit kwartaal een daling zagen, ondanks het feit dat er extra eenheden werden geleverd vóór de potentiële tarieven. Het bedrijf blijft het goed doen in het waardesegment van de markt en regio's zoals Noord-Amerika en Japan bleven sterke punten behouden.

Apple staat op de vijfde plek

Apple rondde de top 5 af en verscheepte bijna 4,1 miljoen stuks. Net als andere bedrijven is Apple erin geslaagd om extra eenheden te verplaatsen naar de kanalen om potentiële tarieven af te weren. Bovendien heeft het bedrijf door de recente lancering van nieuwe notebooks een ruime voorraad aan nieuwe notebooks in huis.

idc-pc-q2-2019.png