Multicloud: hier moet je rekening mee houden

Marc van Ierland, Director Advanced Solutions bij Tech Data

12-07-2019 | door: Blogger

Multicloud: hier moet je rekening mee houden

De multicloud als ultieme antwoord op alle IT-issues. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.  Maar met de juiste aanpak heeft de multicloud inderdaad grote voordelen. Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Allereerst een korte uitleg: wat is de multicloud eigenlijk? Het is een IT-infrastructuur opgebouwd uit meerdere cloudomgevingen. Denk aan een organisatie die Office 365, Amazon Web Services en Microsoft Azure naast elkaar gebruikt. Een multicloud kan bestaan uit een mix van SaaS-, PaaS- en IaaS-oplossingen van diverse leveranciers. Soms staan deze cloudomgevingen met elkaar in verbinding via een software-defined WAN (SD-WAN), maar dat is geen harde voorwaarde.

Hybride cloud

De multicloud lijkt op het eerste oog niet veel anders dan een andere populaire infrastructuur: de hybride cloud. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Een hybride cloud is altijd een combinatie tussen een publieke (door meerdere organisaties gedeelde) en een private (niet-gedeelde) cloudomgeving. Van meerdere leveranciers hoeft geen sprake te zijn. De multicloud bevat daarentegen altijd cloudomgevingen van meerdere leveranciers.

Voordelen van de multicloud

De multicloud groeit in populariteit. Volgens onderzoek van Gartner wil maar liefst 70 procent van de bedrijven in 2019 deze infrastructuurvariant hanteren. Dat is niet voor niets. Dit zijn de 5 voordelen:

1. Optimale verdeling van workloads

Organisaties kunnen in de multicloud voor iedere taak de cloudomgeving kiezen die het beste voldoet aan de gestelde eisen. Zo vraagt productontwikkeling om een flexibele cloud met de nieuwste technologieën. Terwijl een productieomgeving om stabiliteit en een goede SLA vraagt. Niet voor niets is de multicloud populair bij bedrijven die hun IT-omgeving volgens het ‘best-of-breed’-principe inrichten.

2. Kostenbesparing

De multicloud kan kosten besparen. Het is lang niet altijd voordelig om alle clouddiensten bij een enkele leverancier af te nemen. Organisaties kunnen in de multicloud ‘shoppen’ en zo desgewenst voor sommige workloads kiezen voor goedkopere opties van andere leveranciers.

3. Risico op downtime verminderen

In de multicloud kun je de capaciteit voor een enkele workload verdelen over twee cloudomgevingen. Ook is het mogelijk een tweede omgeving als ‘failover’ stand-by te houden. Schiet de ene omgeving in storing, dan kun je – mits je daarvoor de voorzieningen hebt getroffen – de workload verplaatsen naar de failover-omgeving. Dat verkleint de kans op downtime.

4. Betere prestaties

De multicloud kan zorgen voor betere prestaties. Bijvoorbeeld wanneer klanten of medewerkers geografisch sterk verspreid zijn. In dat geval kun je voor iedere geografische gebruikersgroep de cloudoplossing kiezen die daar het beste presteert. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan de nabijheid van een datacenter dat de specifieke oplossing host. Op die manier verbetert het algehele prestatieniveau, en daarmee ook de gebruikservaring en klanttevredenheid.

Aandachtspunten
Ondanks alle voordelen vraagt de multicloud om maatregelen voor het beheersen van risico’s. Dat voorkomt dat de risico’s de voordelen tenietdoen of zelfs overstijgen. Dit zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

1. Kies cloudomgevingen zorgvuldig
Het gebruik van meerdere omgevingen mag dan voordelen opleveren, overdaad schaadt in dit geval wel degelijk. Hiermee groeien namelijk ook de beheerlast, complexiteit en abonnementskosten. Het is daarom noodzakelijk van tevoren een zorgvuldig uitgestippelde strategie te bepalen. De ondersteuning van een kundige IT-partner is daarbij vaak onmisbaar.

2. Zorg voor een solide basissecurity

Een goede security is onontbeerlijk, en dat geldt zeker ook in de multicloud. Kies alleen voor cloudomgevingen van gerenommeerde leveranciers. Sta verwerkingen van persoonsgegevens alleen toe in cloudomgevingen die voldoen aan de eisen die de AVG stelt. Geef gebruikers voor de verschillende omgevingen niet meer rechten dan ze strikt nodig hebben om hun werk te kunnen uitvoeren. Zorg er tot slot voor dat medewerkers veilig met de verschillende cloudomgevingen kunnen verbinden.

3. Voorkom onveilige situaties

Afdelingen kiezen niet zelden, al dan niet met medeweten van IT, hun eigen tools en applicaties. Dat kan zonder strakke regie ontaarden in een onoverzichtelijk IT-landschap. Welke tool draait precies waar, en welke data zijn daarin opgeslagen? Een gebrek aan overzicht kan leiden tot onveilige situaties of zelfs tot een datalek.

Monitoring kan hier uitkomst bieden. Een intelligente firewall kan bijvoorbeeld het netwerkgebruik transparant maken. Dat verkleint de kans op shadow-IT, bijvoorbeeld in de vorm van ondeugdelijke of niet-beheerde cloudomgevingen.

Met speciale oplossingen creëer je inzicht in het multicloudlandschap. Zo maak je bijvoorbeeld inzichtelijk welke cloud welke toepassingen kent. Dat voorkomt niet alleen het gebruik van ongewenste oplossingen, maar ook bijvoorbeeld dat een testomgeving na enkele maanden op grote schaal in de dagelijkse operatie wordt gebruikt. Terwijl die omgeving daar helemaal niet geschikt voor is.

De multicloud biedt volop kansen en mogelijkheden. Maar gemakzucht kan de voordelen weer tenietdoen.

Door: Marc van Ierland, Director Advanced Solutions bij Tech Data

Terug naar nieuws overzicht
Cloud