Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen met dikke halve procent

12-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen met dikke halve procent

De wereldwijde IT-uitgaven komen naar verwachting 3,74 biljoen dollar uit op in 2019, een stijging van 0,6% ten opzichte van 2018. Dit is iets minder dan de prognose van 1,1% groei in het vorige kwartaal.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "Ondanks de onzekerheid die wordt gevoed door de geruchten over de recessie, Brexit, handelsoorlogen en tarieven, verwachten we dat de IT-uitgaven in 2019 stabiel zullen blijven", zegt John-David Lovelock, onderzoeksvicepresident bij Gartner. "Hoewel de groeicijfers per land sterk uiteenlopen, zullen vrijwel alle landen die Gartner volgt, in 2019 een groei laten zien. Ondanks de aanhoudende handelsoorlog zullen de Noord-Amerikaanse IT-uitgaven in 2019 naar verwachting met 3,7% stijgen en de IT-uitgaven in China met 2,8%."

Productportfolio's optimaal positioneren

"Hoewel een economische neergang niet het waarschijnlijke scenario is voor 2019 of 2020, is het risico momenteel groot genoeg om zich voor te bereiden en te plannen. Technologiemanagers en productmanagers moeten een productmix en operationele modellen plannen die de productportfolio's optimaal positioneren in geval van een eventuele neergang", aldus Lovelock.

De markt voor bedrijfssoftware zal in 2019 de sterkste groei doormaken, tot 457 miljard dollar, een stijging van 9% ten opzichte van 419 miljard dollar in 2018. CIO's blijven hun technologieportfolio's opnieuw in evenwicht brengen en verschuiven investeringen van on-premise naar off-premise mogelijkheden.

gartner-ict-bestedingen-2019.png

Cloud krijgt meer invloed

Naarmate de cloud de komende jaren steeds meer mainstream wordt, zal het steeds grotere delen van de IT-beslissingen van de onderneming, met name de systeeminfrastructuur, beïnvloeden. Vóór 2018 was er meer kans op cloud-uitbesteding van applicatiesoftware en bedrijfsprocessen. De komende tijd verschuift dit naar andere applicatiesoftwaresegmenten, waaronder kantoorpakketten, contentdiensten en samenwerkingsdiensten. Lovelock: "De uitgaven in oude technologische segmenten, zoals datacenters, zullen alleen maar blijven dalen.

Wereldwijd dalen de consumentenbestedingen als percentage van de totale uitgaven elk jaar in elke regio als gevolg van verzadiging en commoditisatie, vooral op het gebied van pc's, laptops en tablet-apparaten. Cloudtoepassingen zorgen ervoor dat deze apparaten een langere levensduur hebben, met minder krachtige apparatuur die nodig is om nieuwe software te draaien. Dit is de reden waarom de markt voor apparaten in 2019 de sterkste daling zal kennen, een daling van 4,3% tot 682 miljard dollar in 2019.

"Er zijn nauwelijks 'nieuwe' kopers op de apparatenmarkt, wat betekent dat de markt nu wordt gedreven door vervangingen en upgrades", aldus Lovelock. "Voeg in hun verlengde levensduur samen met de introductie van slimme huistechnologieën en het IoT toe, en de uitgaven voor consumententechnologie blijven alleen maar dalen.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters