Amerikaanse overheid gaat levering goederen aan Huawei goedkeuren

10-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse overheid gaat levering goederen aan Huawei goedkeuren

De Amerikaanse overheid gaat licenties verstrekken aan partijen die aan Huawei technologie willen leveren die geen gevaar oplevert voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Welke producten aan de eisen voldoen, is echter onduidelijk.

Dit heeft de Amerikaanse staatssecretaris van handel Wilbur Ross bekend gemaakt, meldt Reuters. Huawei staat el enige tijd op de Entity List, een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid met organisaties waarmee Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven, tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid. Deze toestemming kunnen bedrijven krijgen door een licentie aan te vragen. Deze licenties worden in sommige gevallen nu weer verstrekt.

Toezegging van president Trump

De stap volgt na een eerdere aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat Amerikaanse bedrijven weer toestemming krijgen producten te verkopen aan Huawei. Over deze uitspraak ontstond verwarring. Zo meldde John Sonderman, vice-voorzitter van de Office of Export Enforcement van het Amerikaanse Commerce Department's Bureau of Industry and Security (BIS), kort na de uitspraken van de Amerikaanse president in een interne mail dat Huawei nog steeds moest worden behandeld alsof het bedrijf op de zwarte lijst staat.

Ross benadrukt dat Huawei op de Entity List blijft staan en het leveren van goederen daarmee in principe verboden blijft. Wie toch producten wil leveren aan het Chinese bedrijf kan hiervoor een licentie aanvragen, waarvoor aan eisen moet worden voldoen.

Terug naar nieuws overzicht