Uitgaven voor public cloud services zijn over vier jaar verdubbeld

08-07-2019 | door: Witold Kepinski

Uitgaven voor public cloud services zijn over vier jaar verdubbeld

De wereldwijde uitgaven voor public cloud services en infrastructuur zullen meer dan verdubbelen in de prognoseperiode 2019-2023, zo meldt IDC in zijn Worldwide Semiannual Public Cloud Services Spending Guide. Met een samengestelde jaarlijkse groei van vijf jaar (CAGR) van 22,3% zullen de openbare clouduitgaven toenemen van 229 miljard in 2019 tot bijna 500 miljard dollar in 2023.

"De vraag naar (gedeelde) public cloud diensten blijft snel groeien, aangezien ondernemingen, met name in professionele diensten, telecommunicatie en retail, blijven verschuiven van traditionele applicatiesoftware naar software als een service (SaaS) en van traditionele infrastructuur naar infrastructuur als een service. (IaaS) om klantervaring en operationele-geleide digitale transformatie (DX) -initiatieven mogelijk te maken" zegt Eileen Smith, programmadirecteur Customer Insights and Analysis bij IDC.

SaaS

Software as a Service (SaaS) is de grootste categorie cloud computing en haalt meer dan de helft van alle public cloud uitgaven in de prognose. SaaS-uitgaven, die bestaan ??uit applicaties en systeeminfrastructuursoftware (SIS), zullen worden gedomineerd door toepassingenaankopen. De toonaangevende SaaS-applicaties zijn Customer Relationship Management (CRM) en Enterprise Resource Management (ERM). SIS-uitgaven worden geleid door aankopen van beveiligingssoftware en software voor systeem- en servicebeheer.

Infrastructuur

Infrastructure as a Service (IaaS) wordt de op een na grootste categorie van public cloud uitgaven gedurende de prognose, gevolgd door Platform as a Service (PaaS). IaaS-uitgaven, bestaande uit servers en opslagapparaten, zullen ook de snelst groeiende categorie van clouduitgaven zijn met een vijfjaarlijkse CAGR van 32,0%. PaaS-uitgaven zullen bijna net zo snel groeien (29,9% CAGR) als gevolg van aankopen van gegevensbeheersoftware, toepassingsplatforms en integratie- en orkestratie-middleware.

Industrie

Drie industrieën - professionele diensten, productie en banking - zullen goed zijn voor meer dan een derde van alle uitgaven voor public cloud diensten gedurende de prognose. Hoewel SaaS de belangrijkste categorie van investeringen voor alle industrieën zal zijn, zal IaaS zijn bestedingsaandeel aanzienlijk zien toenemen voor industrieën die gegevens bouwen en intensieve diensten berekenen. IaaS-uitgaven vertegenwoordigen bijvoorbeeld meer dan 40% van de uitgaven voor public cloud diensten door de professionele dienstensector in 2023, vergeleken met minder dan 30% voor de meeste andere industrieën. Professionele services zullen ook de snelste groei zien in de publieke cloud-uitgaven met een vijfjaarlijkse CAGR van 25,6%.

China

Op een geografische basis zullen de Verenigde Staten de grootste markt voor public cloud diensten zijn, goed voor meer dan de helft van het wereldwijde totaal tot 2023. West-Europa zal de op een na grootste markt zijn met bijna 20% van het wereldwijde totaal. China zal de snelste groei in de uitgaven aan openbare cloudservices gedurende de vijfjaarlijkse voorspellingsperiode ervaren met een CAGR van 49,1%. Latijns-Amerika zal ook een sterke stijging van de publieke cloud-uitgaven realiseren met een CAGR van 38,3%.

Zeer grote bedrijven (meer dan 1000 werknemers) zullen goed zijn voor meer dan de helft van alle public clouduitgaven gedurende de prognose, terwijl middelgrote bedrijven (100-499 werknemers) ongeveer 16% van het wereldwijde totaal zullen leveren. Kleine bedrijven (10-99 werknemers) zullen grote bedrijven (500-999 werknemers) met een paar procentpunten volgen terwijl het bestedingsaandeel van kleine kantoren (1-9 werknemers) in de lage eencijferige cijfers zal liggen. Alle bedrijfsomvangscategorieën behalve voor zeer grote bedrijven zullen een bestedingsgroei ervaren die groter is dan de totale markt aldus IDC.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud