Amazon bewaart spraakopnames Alexa onbeperkt

06-07-2019

Amazon bewaart spraakopnames Alexa onbeperkt

Amazon bewaart spraakopnames die het via zijn slimme assistent Alexa maakt onbeperkt. Pas als klanten er bewust voor kiezen de opnames te vernietigen, worden deze verwijderd.

Dit meldt Amazon in een brief gericht aan het Amerikaanse Senaat. Het bedrijf heeft de brief geschreven nadat de Democratische Senator opheldering eiste over het termijn dat Amazon dergelijke opnames bewaart. "We behouden spraakopnames en transcripten van klanten totdat de klant ervoor kiest deze te verwijderen", meldt Amazon. "Indien een klant een spraakopname verwijdert, verwijderen wij zowel de transcripten verbonden met het account van de gebruiker van zowel het verzoek van de klant als het antwoord van Alexa."

Opnames van kinderen

Amazon ligt al enige tijd onder vuur vanwege opnames die het bedrijf maakt van verzoeken die gebruikers aan Alexa doen. Zo werden in juni twee aanklachten ingediend tegen Amazon voor het maken van geluidsopnames van kinderen. Deze aanklachten stellen dat 'Alexa routinematig miljoenen kinderen opneemt en 'voiceprints' van hen maat zonder hun toestemming'.

Vorig jaar meldde Bloomberg daarnaast dat medewerkers van Amazon naar opnames van klanten luisteren om Alexa verder te verfijnen. Amazon erkende dit en stelde slechts een 'extreem klein deel van de spraakopnames van Alexa te annoteren om de klantervaring te verbeteren'. Het bedrijf benadrukte toen een zero tolerance beleid te hanteren voor misbruik van dit systeem.

Terug naar nieuws overzicht