Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2019

Chipsoft moet consultant anderhalve ton betalen na onterecht ontslag

Een consultant van softwarebedrijf Chipsoft die na betrapt te zijn op wildplassen moest vertrekken is ten onrechte ontslagen zo vindt de rechter. Chipsoft moet de man bijna anderhalve ton aan vergoedingen meegeven, en daarnaast nog bijna een ton aan niet betaalde bonussen uitkeren.

Dit meldt De Telegraaf. De man werd tijdens een werkreis naar Curaçao betrapt op wildplassen; hij zou midden in de nacht naast of tegen de auto van de beheerder van het resort waar de Chipsoft-medewerkers verbleven hebben geplast. Ook deze beheerder was in dienst bij Chipsoft.

Contract ontbinden

Naar aanleiding van het incident werd de man op non-actief gesteld door zijn werkgever. Chipsoft wilde het contract met de consultant ontbinden. Dit enerzijds door het wildplasincident, en anderzijds aangezien zijn urenverantwoording niet overeen zou komen mer zijn daadwerkelijk aantal gedraaide uren.

De rechtbank Amsterdam oordeelt nu dat er geen sprake is van een ernstig verwijtbaar incident. De rechter noemt het wildplassen 'onwaardig en lakbaar', maar stelt dat een stevige waarschuwing had volstaan. Wat betreft de urenverantwoording van de consultant wijst de rechtbank erop dat dit nooit ter sprake is gebracht tijdens het dienstverband van de man.

Arbeidsrelatie verstoord

Aangezien de arbeidsrelatie is verstoord, wordt het contract nu alsnog ontbonden. Chipsoft moet in totaal 86.000 euro aan transitiekosten betalen, evenals een 'billijke vergoeding' van 60.000. Daarnaast moet Chipsoft nog ruim 92.000 euro aan niet uitgekeerde bonussen betalen.

Chipsoft is overigens niet verplicht het contract te ontbinden en kan ervoor kiezen de consultant in dienst te houden.

Lees alle details op rechtspraak.nl.