Exact verliest rechtszaak en moet software aan Cuba leveren

04-07-2019 | door: Redactie

Exact verliest rechtszaak en moet software aan Cuba leveren

Exact Software Nederland heeft een rechtszaak verloren die was aangespannen door distributeur PAM International. Exact wilde geen software meer aan Cuba leveren via PAM, maar de rechter vindt dat Exact dit gewoon wel moet doen. Dit meldt rechtspraak.nl en het NRC.

Exact manager Paul Ramakers had de distributie overeenkomst met PAM International stopgezet waardoor het bedrijf uit Willemstad geen software meer aan organisaties in Cuba mag leveren. PAM International heeft toen VMBS Advocaten uit Eindhoven aangesteld om Exact te dagen voor een kort geding. De stopzetting van de business treft grote Cubaanse staatsbedrijven zoals sigarenmaker Habanos, verzekeraar Grupo Caudal en rum producent Cuba Ron die Exact software gebruiken.

KKR

Exact en PAM werken al lang samen waarbij ze vele miljoenen verdienen aan klanten uit Cuba. PAM, dat ooit op verzoek van Exact is opgericht, levert Exact software aan Cubaanse organisaties zoals staatsbedrijven. De abrupte stopzetting van de samenwerking komt nadat Exact in februari 2019 is overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Volgens de Amerikaanse Helms Burton-wet mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken doen in Cuba, bijvoorbeeld met bedrijven die door de staat zijn geconfisqueerd na de Cubaanse Revolutie. Maar de EU heeft weer regels dat Europese bedrijven verbieden naar die wet te handelen. De Nederlandse rechter vindt dus ook dat Exact gewoon aan Cuba moet leveren.

Dwangsom

In de uitspraak staat: "Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de door PAM gevorderde nakoming van de tussen partijen gesloten overeenkomst toewijsbaar is en wel met onmiddellijke ingang. De voorzieningenrechter zal Exact niettemin een termijn van 14 dagen gunnen om partijen daarmee de gelegenheid te geven alsnog een oplossing te bereiken, zoals zij eerder – maar naar de visie van PAM: zonder overtuiging aan de zijde van Exact – getracht hebben. Oplegging van een dwangsom, als stimulans tot nakoming van de te geven beslissing, is aangewezen. De op te leggen dwangsom zal worden gematigd en gemaximeerd."

Kosten

De voorzieningenrechter veroordeelt Exact om de overeenkomst van 1996 binnen veertien dagen na de betekening van dit vonnis volledig na te komen en na te blijven komen, op straffe van een dwangsom van € 10.000,-- voor iedere dag dat Exact zich niet aan deze veroordeling houdt, met een maximum van € 500.000,--. De rechter veroordeelt Exact in de kosten van dit geding, tot dusverre aan de zijde van PAM begroot op € 1.705,40, waarvan € 980,-- aan salaris advocaat, € 639,-- aan griffierecht en € 86,40 aan dagvaardingskosten, in voorkomende gevallen te vermeerderen met btw.

Lees meer details in de uitspraak.

Terug naar nieuws overzicht