Gartner: driekwart databases draait tegen over drie jaar in de cloud

03-07-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: driekwart databases draait tegen over drie jaar in de cloud

75% van alle databases wordt tegen 2022 uitgerold op of gemigreerd naar een cloud-platform. In slechts 5% van de gevallen wordt ooit overwogen de database weer te repatriëren naar on-premises.

Dit meldt Gartner, dat de ontwikkeling in belangrijke mate toeschrijft aan databases die worden gebruikt voor analyses en het software-as-a-service (SaaS)-model. "Volgens onderzoeken bij Gartner-klanten ontwikkelen en implementeren organisaties steeds vaker nieuwe applicaties in de cloud en verplaatsen ze bestaande middelen in een steeds sneller tempo. We denken dat dit nog verder zal toenemen", aldus Donald Feinberg, onderzoeksvicepresident bij Gartner. "Wij geloven ook dat dit begint met systemen voor datamanagement-oplossingen voor analyses (DMSA) - zoals datawarehousing, datameren en andere use cases waarbij data wordt gebruikt voor analyse -, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Steeds meer operationele systemen verhuizen ook naar de cloud, met name bij de conversie naar het SaaS-toepassingsmodel".

18,4% meer omzet uit DBMS

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat in 2018 de omzet van het wereldwijde databasemanagementsysteem (DBMS) met 18,4% is gestegen tot 46 miljard dollar. DBMS-inkomsten in de cloud zijn goed voor 68% van die 18,4% groei. Microsoft en Amazon Web Services (AWS) vertegenwoordigen voor 75,5% van de totale marktgroei. Deze trend versterkt dat de ontwikkeling van de infrastructuur van cloud-dienstverleners (CSP's) en de diensten die daarop draaien tot het nieuwe datamanagementplatform.

Rondom CSP's vormen zich ecosystemen die zowel diensten integreren binnen één CSP, als een eerste aanzet geven tot intercloud datamanagement. Dit staat in schril contrast met de on-premise benadering, waarbij individuele producten vaak meerdere rollen vervullen, maar zelden hun eigen ingebouwde mogelijkheden bieden om de integratie met aangrenzende producten binnen de on-premise deployment omgeving te ondersteunen. Hoewel er enige groei is in systemen op locatie, is deze groei zelden het gevolg van nieuwe implementaties op locatie; deze groei is over het algemeen te wijten aan prijsstijgingen en gedwongen upgrades om risico's te vermijden, meldt Gartner.

Belang van CSP-infrastructuur

"Uiteindelijk toont dit aan dat het belang van de CSP-infrastructuur, het eigen aanbod en het aanbod van derden dat erop draait, verzekerd is", aldus de heer Feinberg. "Een recent onderzoek van Gartner naar cloudadoptie toonde aan dat 81% van de mensen op de publieke cloud meer dan één CSP gebruikte. Het cloud-ecosysteem breidt zich voor de meeste cloudconsumenten uit van één enkele CSP naar meerdere CSP's."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud