Microsoft groeit sterk door in SaaS markt

29-06-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Microsoft groeit sterk door in SaaS markt

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat in het eerste kwartaal de zakelijke SaaS markt meer dan 23 miljard dollar aan inkomsten genereerde voor softwareleveranciers. In het lopende kwartaal wordt een jaarlijks run-rate van 100 miljard dollar gehaald. De markt blijft groeien met bijna 30 procent per jaar. Microsoft heeft een wereldwijd marktaandeel van 17 procent en blijft haar algehele marktleiderschap versterken, vooral dankzij haar dominantie in het snelgroeiende samenwerkingssegment. 

Terwijl Microsoft's groeipercentage afneemt door de enorme schaal die het heeft bereikt, heeft het in de afgelopen vier kwartalen gemiddeld 34 procent gegroeied, ruimschoots hoger dan de totale marktgroeipercentage. 

CRM

Salesforce is de tweede leverancier in de overkoepelende SaaS-markt, dankzij de dominante positie in CRM, hoewel dit segment relatief weinig groei kent in vergelijking met andere SaaS-segmenten. De twee leiders worden gevolgd door Adobe, SAP en Oracle, waarbij SAP het hoogste groeipercentage van deze drie behaalt.

Gefragmenteerd

In totaal zijn deze top vijf SaaS-leveranciers nu goed voor iets meer dan de helft van de totale markt. De volgende tien leveranciers zijn goed voor nog eens 26 procent van de markt. Onder deze tien zijn de verkopers met de hoogste groeicijfers Google, ServiceNow en Workday. Het is opmerkelijk dat de markt vrij gefragmenteerd blijft, met verschillende leveranciers die elk van de belangrijkste marktsegmenten leiden.

IaaS en PaaS

Hoewel de SaaS-markt voor bedrijven / enterprise nu in veel opzichten volwassen is, neemt deze nog steeds nauwelijks meer dan 20 procent van de totale uitgaven voor bedrijfssoftware voor zijn rekening en blijft daarom klein in vergelijking met on-premise-software, wat betekent dat de SaaS-groei nog vele jaren zal blijven groeien. Hoewel SaaS-groeipercentage niet zo hoog is als IaaS en PaaS, is de SaaS-markt aanzienlijk groter en dat zal zo blijven tot 2023. Synergy voorspelt een sterke groei in alle SaaS-segmenten en alle geografische regio's.

Cloud

"Het SaaS-leverancierslandschap breidt zich hoofdzakelijk uit in drie kampen - traditionele leveranciers van bedrijfssoftware, relatief nieuwe geboren-in-de-cloud-spelers en grote IT-leveranciers die zich meer willen uitbreiden naar softwaremarkten", zegt John Dinsdale, een Chief Analyst bij Synergy Research Group. "In het eerste kamp heb je bedrijven als Microsoft, SAP, Oracle en IBM die een enorme hoeveelheid on-premise softwareklanten hebben die ze kunnen converteren naar een SaaS-gebaseerd verbruiksmodel. 'Born-in-the-cloud'-leveranciers zijn Workday, Zendesk, ServiceNow, Atlassian en Splunk, die doorgaans veel hogere groeipercentages hebben. Ondertussen maken Google en Cisco invloed op de SaaS-markt, via de G Suite van Google en de samenwerkings-apps van Cisco en de acquisities van meerdere softwareleveranciers. Er zal consolidatie gaan plaatsvinden.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud