Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2019

Indiase waakhond: 'Google misbruikt mogelijk dominante marktpositie'

Indiase waakhond: 'Google misbruikt mogelijk dominante marktpositie' image

Google heeft zijn dominante marktpositie in India mogelijk misbruikt. Het bedrijf zou de keuzevrijheid van hardwarefabrikanten om voor andere versies van zijn mobiele besturingssysteem Android te kiezen hebben ingeperkt. Google heeft hiermee mogelijk Indiase antimededingingswetgeving overtreden.

Dit stelt de Competition Commission of India (CCI) in een rapport, dat in handen is van persbureau Reuters. De CCI is in april een onderzoek gestart naar mogelijk machtsmisbruik door Google. Onderzocht wordt of Google de dominante marktpositie van Android heeft misbruikt om concurrenten uit de markt te duwen. Het rapport dat nu in handen is van Reuters is de initiële beoordeling die de aanleiding vormt voor dit onderzoek en was nog niet eerder openbaar gemaakt.

Overeenkomsten met Europees onderzoek

Het Indiase onderzoek heeft veel overeenkomsten met een eerder Europees onderzoek naar Google. De Europese Commissie concludeerde in dit onderzoek dat Google fabrikanten heeft gedwongen Google-apps voorgeïnstalleerd mee te leveren op Android-apparaten. Het Amerikaanse bedrijf kreeg een recordboete van 4,3 miljard euro opgelegd, waartegen Google in beroep is gegaan.

Ook het Indiase onderzoek is gericht op de verplichting Google-apps voorgeïnstalleerd op smartphones te leveren. De CCI stelt in het rapport dat dit het vermogen van en de incentive voor fabrikanten om apparaten te ontwikkelen en verkopen met alternatieve versies van Android aangetast. In het onderzoek dat in april werd aangekondigd wordt onderzocht of dit inderdaad het geval is.

'Miljoenen Indiërs toegang gegeven tot internet'

Google heeft eerder in een verklaring over het Indiase onderzoek erop gewezen dat het bedrijf miljoenen Indiërs toegang geeft tot internet door mobiele apparaten betaalbaar te maken. Het bedrijf zegt ernaar uit te kijken samen te werken met de CCI om 'te demonstreren hoe Android tot meer competitie en innovatie heeft geleid, en niet minder'.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024