ACM: toezicht op gebruik informatienummers blijft nodig

28-06-2019 | door: Witold Kepinski

ACM: toezicht op gebruik informatienummers blijft nodig

Streng toezicht op het gebruik van informatienummers blijft belangrijk. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Monitor nummeruitgifte die is gepubliceerd.

Regels voor informatienummers

De ACM houdt toezicht op het gebruik van informatienummers. In de beleidsregel ‘toekenning en intrekking informatienummers’ heeft de ACM verduidelijkt dat doorschakeldiensten en betaaldiensten met een informatietarief per minuut niet binnen de bestemming voor 0900- en 0909-nummers passen. Op basis van die regel heeft de ACM minder informatienummers toegekend, en zijn er in 2018 22 nummers ingetrokken. Ook is de ACM in 2018 gestart met het terughalen van nummers die niet in gebruik zijn. De verwachting is dat daarmee het aantal toegekende nummers de komende tijd verder zal dalen.

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘We zien nog regelmatig dat deze nummers niet gebruikt worden zoals bedoeld is. Dat kan ervoor zorgen dat mensen meer betalen dan nodig zou zijn, omdat ze onbedoeld een doorschakeldienst bellen in plaats van een rechtstreeks nummer. Of dat ze betalen zonder dat een dienst geleverd wordt. Zulke praktijken pakken we aan.’

Toezicht op mobiele telefoonnummers blijft nodig ondanks daling van uitgifte

Het uitgiftepercentage van mobiele telefoonnummers is met 90,3% hoog. Door gerichte toezichtacties van de ACM is het aantal uitgegeven nummers de afgelopen twee jaar licht gedaald. De telecommarkt ontwikkelt zich snel en vraagt daarbij om 06-nummers voor nieuwe toepassingen. Wanneer deze nieuwe toepassingen in aanmerking zouden komen voor 06-nummers betekent dit dat de druk op de 06-nummers weer verder zal toenemen. Om de druk te verminderen zal de ACM streng blijven toezien op het juiste gebruik van deze nummers en ongebruikte nummerblokken terugnemen.

Het einde van ISDN komt in zicht

De ACM verwacht dat het ISDN2/PSTN-netwerk in 2020 wordt afgeschakeld. PSTN en ISDN vormen samen het systeem van traditionele telefonie, dat steeds vaker vervangen wordt door IP-telefonie. In 2021 zal ook het ISDN15/30-netwerk worden afgeschakeld. Door de beëindiging van dit netwerk valt ook het doek voor een aantal diensten en bijbehorende nummers.

Daarnaast komt ook het einde van semafonie in zicht. De spectrumlicentie verloopt in 2020, het aantal gebruikers is laag en dalende. De nummers die voor semafonie gebruikt worden, kunnen in de toekomst aan andere diensten worden bestemd en toegekend.

Telex-tijdperk ten einde

Door concurrentie van modernere technieken heeft de laatste nummerhouder zijn nummers in 2017 teruggegeven aan de ACM. In 2018 zijn geen nieuwe telexnummers uitgegeven. De ACM verwacht in de toekomst geen aanvragen meer voor deze nummers.

Terug naar nieuws overzicht