Canon krijgt Europese boete van 28 miljoen euro voor overname Toshiba Medical Systems

27-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Canon krijgt Europese boete van 28 miljoen euro voor overname Toshiba Medical Systems

De Japanse fabrikant van de camera's en printers Canon krijgt een boete van 28 miljoen euro opgelegd van de Europese Commissie. Het bedrijf heeft met de overname van de medische divisie van Toshiba in 2016 de Europese wetgeving overtreden.

De overname van Toshiba Medical Systems (TSMC) werd door Canon op 12 augustus 2016 bij de Europese Commissie gemeld. De commissie keurde de overname uiteindelijk op 19 september 2016 goed. Voordat deze goedkeuring was verstrekt werd Toshiba Medical Systems echter al verkocht aan een tussenkoper. Door de constructie kon de overname door Toshiba worden opgenomen in haar financieel boekjaar, dat in maart eindigde. Toshiba verkeerde op dat moment in zwaar weer na een boekhoudschandaal.

"Bedrijven moeten onze concurrentieregels en -procedures respecteren. Zij zijn verplicht ons op de hoogte te stellen en onze goedkeuring af te wachten voordat een fusie doorgang kan vinden. Canon heeft bij de overname van TSMC een transactie opgezet waarbij deze verplichtingen zijn omzeild. Dit is een procedurele overtreding van onze overnamebeoordeling, vandaar dat wij Canon een boete van 28 miljoen euro opleggen. Onze beoordeling en besluitvorming over overnames is afhankelijk van de zekerheid die de commissie heeft dat bedrijven niet te snel handelen en overnames realiseren zonder onze goedkeuring", zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, in een verklaring.

Terug naar nieuws overzicht