Digitalisering van economie en de cloud drijven groei in softwaremarkt

28-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Digitalisering van economie en de cloud drijven groei in softwaremarkt

De softwaresector groeit in Nederland in 2019 met 3,5%. Software blijft een duidelijke groeimarkt, waarin groei wordt gedreven door cloud computing en de digitalisering van de economie. Nederlandse bedrijven behoren binnen Europa tot de koplopers in het gebruik van de cloud. Bijna de helft van de bedrijven maakt gebruik van bijvoorbeeld cloud e-mail, opslag in de cloud of meer geavanceerde diensten zoals online boekhoudsoftware.

Dit blijkt uit het vooruitzicht software en services van het ING Economisch Bureau. Software is in steeds meer delen van een onderneming onmisbaar voor het aanbieden van producten en diensten. Bijvoorbeeld bij inkoop, productie, administratie en online verkoop, maar ook voor verbetering en vernieuwing bijvoorbeeld door analyse van data en ter ondersteuning van innovaties. De software en services sector blijft dan ook een sector die sneller groeit dan de economie. Na een volumegroei van 5% in 2018, volgt in 2019 een toename van 3,5%. Ook in 2020 groeit de sector naar verwachting sneller dan de economie.

Ferdinand Nijboer, ING sectoreconoom: "De softwaresector laat ook dit jaar sterke groeicijfers zien. In het eerste kwartaal nam de omzet met 7% toe. Daarbij moet je bedenken dat het niet kunnen vinden van geschikt personeel nog een rem op de groei zet. Vier op de tien ondernemers signaleert dit als belemmering."

Nederland in kopgroep cloudgebruik

Nederlandse bedrijven behoren binnen Europa tot de koplopers in het gebruik van de cloud. Bijna de helft maakt gebruik van bijvoorbeeld cloud e-mail, opslag of meer geavanceerde diensten zoals software applicaties voor boekhouden, relatiebeheer (CRM) of een platform voor rekenkracht om software op te draaien. De goede Nederlandse digitale infrastructuur en hoge digitaliseringsgraad van bedrijfsleven en instellingen zijn hier een belangrijke verklaring voor.

De consolidatie in de softwaresector gaat in 2019 verder. Private equity partijen, grote serviceproviders en softwarebedrijven uit binnen- en buitenland nemen regelmatig (kleinere) marktspelers over. Vooral Visma was in 2018 actief op de Nederlandse markt. CBS-cijfers laten een toename van het aantal fusies en overnames zien van 40% in 2018. In het eerste kwartaal van 2019 waren er een kwart meer transacties (150) ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud