Trump: 'Alleen de VS zouden Amerikaanse bedrijven moeten aanklagen'

27-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Trump: 'Alleen de VS zouden Amerikaanse bedrijven moeten aanklagen'

De Amerikaanse president Donald Trump is van mening dat de Europese Unie te ver gaat door Amerikaanse bedrijven als Facebook en Google aan te klagen. Alleen de Verenigde Staten (VS) zouden bevoegd zijn dergelijke stappen te nemen tegen Amerikaanse bedrijven.

"Zij haat de Verenigde Staten misschien nog wel meer dan iedere andere persoon die ik ooit heb ontmoet", zei Trump in een interview met Fox Business Network, waarbij Trump lijkt te verwijzen naar Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

'Europa behandelt VS slechter dan China'

"Wat zij doet tegen ons land. Zij klaagt al onze bedrijven aan. Wij zouden Google en Facebook moeten aanklagen, en misschien gaan we dat ook wel doen", aldus Trump in het interview. "Zij klagen Apple aan voor miljarden dollar. Zij klagen iedereen aan." Dit maakt het volgens de Amerikaanse president bijna onmogelijk om tweezijdige handel te drijven. Trump stelt dat Europa de Verenigde Staten slechter behandeld dan China als het gaat om handel.

De Europese Commissie heeft in het verleden hard opgetreden tegen onder meer Google, dat in de afgelopen jaren drie boetes met een totale waarde van ruim 9 miljard dollar kreeg opgelegd. De laatste boete van 1,49 miljard dollar werd in maart door de commissie opgelegd wegens machtsmisbruik. Google zou met haar advertentiedienst AdSense haar machtspositie misbruiken door in contracten met websites clausules op te nemen die concurrenten hinderen.

Terug naar nieuws overzicht