Redactie - 27 juni 2019

Centric baas Gerard Sanderink moet uitspraken over ex rectificeren

Centric baas Gerard Sanderink moet uitspraken over zijn ex rectificeren. Dit blijk uit een uitspraak van de rechtbank in Overijssel na een kort geding die door zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten was aangespand.

Rechtspraak.nl meldt in een samenvatting: "De kort gedingrechter oordeelt dat een Twentse zakenman een rectificatie moet plaatsen in dagblad Tubantia, Het Brabants Dagblad en in Quote. Daarin moet staan dat hij zijn ex-vriendin en oud-bestuurder van enkele BV’s en holdings in die media ten onrechte heeft beschuldigd dat haar communicatie met de AIVD de aanleiding is geweest voor de inval van de FIOD bij een groot bouwbedrijf. Daar is geen bewijs voor."

De rectificatie omschrijving ziet er volgens de rechtbank er als volgende uit:

“L.S.

Recentelijk heb ik, [gedaagde] , mevrouw [eiseres] ten onrechte ervan beschuldigd dat haar communicatie met de AIVD de aanleiding is geweest voor de inval van de FIOD bij [bedrijf 9] .

Ik betreur deze door mij geuite beschuldiging. Er is geen bewijs dat de communicatie tussen mevrouw [eiseres] en de AIVD op enigerlei wijze te maken heeft met de inval van de FIOD bij en/of het onderzoek van de FIOD naar [bedrijf 9] .

Hoogachtend,

[gedaagde] ”

Partner

Brigitte van Egten uit Enschede was privé als zakelijk een partner van Gerard Sanderink. Op zondag 11 november 2018 werd volgens Tubantia de lange relatie stopgezet na een telefoongesprek waarbij Sanderink zijn partner ineens van verduistering van miljoenen euro's beschuldigde. Dit bleek uit een eerdere rechtszaak tussen Gerard Sanderink en zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten zo blijkt uit diverse meldingen in de Nederlandse media. Daaruit bleek ook dat zelfbenoemd cybersecurity expert Rian van Rijbroek nu een invloedrijke rol heeft binnen het zakenimperium van Centric en Oranjewoud eigenaar Gerard Sanderink

Gambia

Brigitte van Egten werd door Sanderink beschuldigd van allerlei (internationale) fraudegevallen. Ze zou ze onder invloed staan van Afrikaanse criminelen en bedrijfsgeheimen zouden via Van Egten op een computerserver in Gambia zijn geplaatst. Van Egten is in Gambia directeur van een zonenergie bedrijf van Sanderink.

FIOD

Ook werd Van Egten beschuldigd van intieme relaties met Afrikanen. Rian van Rijbroek zou de fraude hebben mede onderzocht. Uit boekenonderzoek blijkt dat er helemaal geen geld is verduisterd. Verder was er nog gedoe met de FIOD die een inval deed bij bedrijf Strukton, waar Sanderink eigenaar van is. Onder Oranjewoud, waar Sanderink nu bijna aandelen van heeft, vallen bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea Group. De FIOD doet op dit moment onderzoek naar de procesvoering rondom het metroproject in Riyad, Saoedi-Arabië. Sanderink zou bang zijn dat Van Egten ook daar gefraudeerd heeft zo meldt het Brabants Dagblad. Uiterlijk 1 mei moest Sanderink aan alle partijen die Van Egten noemt een verklaring met excuses sturen. Zo niet dan volgde een nieuwe rechtszaak, en die kwam er dus ook.

Penningmeester

Van Rijbroek is inmiddels aangesteld als penningmeester van net opgerichte stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink. Deze stichting beheert het vermogen van Sanderink na zijn overlijden. Sanderink eiste eerder dat Van Egten zou opstappen als directeur van de Stichting Gerard Sanderink die volgens Quote een vermogen beheerd die geschat wordt op 620 miljoen euro. Dit geld is er om van Twente een hightech-regio te maken, waarbij ook beurzen voor studenten worden gegeven.Van Egten weigerde als bestuurder te vertrekken, waarop Sanderink een nieuwe stichting oprichtte. Van Rijbroek is nu dus penningmeester van de Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink.

Lees meer details op rechtspraak.nl

Update: Sanderink gaat in hoger beroep. Lees ook: Twentse steenrijke zakenman Gerard Sanderink laat zich niet de mond snoeren. En de verklaring van Sanderink.