Europese Commissie onderzoekt exclusiviteitsdeals van Broadcom

26-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie onderzoekt exclusiviteitsdeals van Broadcom

De Europese Commissie gaat onderzoeken of Broadcom met exclusiviteitsdeals Europese mededingingsregels heeft overtreden. De Europese Commissie neemt gedurende het onderzoek tijdelijke maatregelen tegen Broadcom met betrekking tot de markt voor TV- en modemchipsets.

"TV set-top boxen en modems zijn onderdeel van ons dagelijks leven, voor zowel werk als ontspanning. We vermoeden dat Broadcom, een grote leverancier van componenten voor deze apparaten, contractuele beperkingen heeft opgeworpen om concurrenten uit te sluiten. Dit kan klanten van Broadcom benadelen en uiteindelijk voor eindgebruikers de keuzevrijheid en innovatie beperken. We willen Broadcom opleggen zijn gedrag te wijzigen terwijl ons onderzoek plaatsmaakt, om risico's op serieuze en onherstelbare schade aan de concurrentie te voorkomen", zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.

Exclusiviteitsdeals

Het onderzoek is gericht op exclusiviteitsdeals die Broadcom heeft gesloten rond chipsets voor set-top boxen en modems. In het specifiek gaat het hierbij om:

  • het stellen exclusieve aankoopverplichtingen
  • het aanbieden van kortingen of andere voordelen op basis van exclusiviteits- of minimale aankoopeisen
  • productbundeling
  • abusievelijke strategieën gerelateerd aan intellectueel eigendom
  • het doelbewust hinderen van interoperabiliteit tussen Broadcom producten en andere producten

De Europese Commissie stelt in een voorlopige conclusie dat bepaalde contracten tussen Broadcom en zeven van zijn belangrijkste klanten die set-top boxen en modems produceren exclusiviteitsdeals bevatten, die ertoe kunnen leiden dat deze klanten systems-on-a-chip, front-end chips en WiFi chipsets nagenoeg exclusief bij Broadcom kopen. Deze bepalingen kunnen de concurrentie en innovatie in de markt hinderen. Ook concludeert de commissie dat Broadcom vermoedelijk een dominante marktpositie heeft in de markt voor systems-on-a-chip voor TV set-top boxen en modems.

Terug naar nieuws overzicht