Wouter Hoeffnagel - 26 juni 2019

FedEx klaagt Amerikaanse overheid aan

FedEx klaagt de Amerikaanse overheid aan. Het logistiek bedrijf wil afdwingen dat het niet langer gedwongen wordt te controleren of verzonden pakketjes exportbeperkingen schendt.

Dit blijkt uit een aanklacht die is ingediend bij de federale rechtbank in Washington DC. De aanklacht heeft specifiek betrekking op de Entity List, een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen handel mogen drijven. FedEx wil bij de rechter afdwingen dat het niet langer hoeft te controleren of pakketjes die naar het buitenland worden verstuurd goederen bevatten die deze exportbeperkingen schenden.

Pakketjes van Huawei omgeleid

China of Huawei worden in de aanklacht niet genoemd. FedEx is recentelijk echter meerdere malen in het nieuws gekomen nadat pakketjes verstuurd door of gericht aan Huawei werden omgeleid of teruggestuurd. FedEx sprak over 'operationele fouten' en ontkende dat de werkwijze verband houdt met het opnemen van Huawei op de Entity List.

In de aanklacht wijst FedEx erop dat partijen als internet service providers, telecombedrijven en transportbedrijven tot zekere hoogte immuniteit geboden wordt voor onrechtmatige handelingen van hun klanten. Zo kunnen transportbedrijven vertrouwen op de Amerikaanse Controlled Substances Act om te voorkomen dat zij verantwoordelijk worden gehouden indien zij illegale goederen vervoeren voor klanten.

Dagelijks miljoenen pakketjes controleren

Bedrijven zijn echter wel verantwoordelijk indien zij exportbeperkingen schenden. FedEx stelt hierdoor dagelijks de inhoud van miljoenen pakketjes te moeten controleren, wat volgens het bedrijf een 'nagenoeg onmogelijke taak is, zowel logistiek, economische en in veel gevallen juridisch'. Zo wijst het bedrijf erop in de meeste gevallen van klanten een verzegeld pakket te ontvangen.