Braziliaanse boete voor Facebook wordt fors verlaagd

26-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Braziliaanse boete voor Facebook wordt fors verlaagd

Een boete die Facebook in Brazilië opgelegd kreeg voor het niet overhandigen van WhatsApp berichten in een onderzoek naar drugshandel wordt verlaagd tot 23 miljoen Braziliaanse real, omgerekend zo'n 5,3 miljoen euro. Eerder kreeg het bedrijf een boete van ruim 2 miljard real opgelegd, omgerekend 465,8 miljoen euro. 

In een reactie aan Reuters meldt een woordvoerder van WhatsApp blij te zijn met de uitspraak. "Wij geven veel om de privacy van onze gebruikers en zijn dankbaar dat de rechtbank in Paraná dit belang en de legaliteit van end-to-end encryptie in Brazilië bevestigt. Dit is een belangrijk besluit dat helpt de rechten van Brazilianen op veilige en private online gesprekken te bewaken", aldus de woordvoerder.

Al langer frictie

Al jaren is er frictie tussen Facebook en de Braziliaanse overheid over het delen van data. Zo werd een manager van Facebook in 2016 voor 24 uur in de cel gezet nadat Facebook geen WhatsApp-data wilde delen met de Braziliaanse rechtbank. Facebook noemde deze maatregel tot 'extreem en disproportioneel'.

Ook de rol van Facebook bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 2018 is onderwerp van discussie. Zo zou de rechtse kandidaat en uiteindelijke winnaar Jair Bolsonaro op WhatsApp een omvangrijke campagne hebben opgezet tegen zijn linkse rivaal Fernando Haddad.

Terug naar nieuws overzicht