Barrières doorbreken door de cloud tastbaar te maken

Jurgen Duijster, Directeur Transfer Solutions

26-06-2019 | door: Blog
Deel dit artikel:

Barrières doorbreken door de cloud tastbaar te maken

Overstappen naar de cloud: niet alleen iedere IT’er, maar ook bijna alle managers weten inmiddels dat het de beste oplossing is om als bedrijf flexibel te zijn en schaalbaar te blijven. Tóch hebben veel bedrijven de uiteindelijke stap nog niet gezet. Bij Transfer Solutions begrijpen we waar het nog schuurt: daarom maken we de cloud graag op verschillende manieren tastbaar.

In mijn ogen is de situatie vergelijkbaar met iemand die iedere dag in de file staat tussen Amsterdam en Utrecht. Diegene wéét dat het eigenlijk altijd sneller, goedkoper en milieuvriendelijker is om met het openbaar vervoer te reizen dan met de auto. Desondanks krijg je diegene meestal niet uit zijn vierwieler en sluit hij of zij maandag tot en met vrijdag braaf aan op de A2.

Hetzelfde is het geval met betrekking tot de cloud en on-premise. De voordelen van cloud zijn overduidelijk, niet alleen bij de bedrijfs-IT’ers maar in de regel ook bij het management. Echter durven organisaties de stap naar de cloud maar mondjesmaat te zetten. Wat er aan deze koudwatervrees ten grondslag ligt? De techniek vormt vandaag de dag niet meer de grootste uitdaging, het is met name het psychologische aspect dat zwaar weegt. De cloud is namelijk niet tastbaar! De IT-infrastructuur staat niet meer op fysieke, lokale, servers, maar is onzichtbaar en bevindt zich op afstand. Dat is wennen: daar zijn we inmiddels, na tientallen migraties naar de Oracle Cloud, wel achter.

Daarom zijn we met Transfer Solutions na gaan denken over hoe we de cloud tastbaarder kunnen maken. Zodat het niet alleen een mooie - maar lastig voor te stellen - technologie is, maar men er ook een concreet beeld bij krijgt. Dat doen we op drie manieren, namelijk door: het wijzen op een free trial version, het (laten) meekijken in onze eigen cloud-omgeving en door het gebruik van het Oracle Cloud Center of Excellence. Deze opties tackelen tegelijkertijd enkele andere veelgehoorde obstakels: het kostenplaatje, de waan van de dag, de hulpbehoeften en de controle.

“Ik heb er geen geld voor”

Met de free trial version van Oracle kan de klant dertig dagen lang zelf rondkijken in de Oracle cloudoplossingen die Transfer Solutions, als Oracle-partner, aanbiedt. Dit is ons meest laagdrempelige alternatief, maar tegelijkertijd ontdek je zo niet alle mogelijkheden, omdat je de waan van de dag nog steeds laat regeren (waardoor de free trial version vaak helemaal niet wordt gebruikt) en de begeleiding van Oracle-deskundigen ontbreekt.

“Ik heb het te druk”

Iedere ondernemer heeft het druk: daarom hebben we bij Transfer Solutions onze eigen Oracle Cloud omgeving aangeschaft en daar verder in geïnvesteerd. Hiermee kunnen niet alleen onze eigen mensen hun kennis op peil houden, nieuwe dingen ontdekken en uittesten, maar ook kunnen we daarmee kosteloos aan geïnteresseerden laten zien wat er allemaal mogelijk is in de cloud.

In onze eigen Oracle Cloud kunnen we daarnaast ideetjes van en voor onze klanten uittesten, zonder dat de klant hier tijd aan hoeft te besteden. Voordelen van deze oplossing t.o.v. de free trial version zijn dat je niet gebonden bent aan de beperking van dertig dagen én dat Oracle-experts je kunnen begeleiden.

“Ik weet niet wat ik allemaal met de cloud kan”

Samen met TechData, de Nederlandse distributeur van Oracle, heeft Oracle het Cloud Center of Excellence geopend. Een mooi initiatief, waarvan we het idee, als Oracle partner, al eens hadden geopperd. In Bodegraven kunnen bedrijven iedere willekeurige cloudoplossing uitproberen: kosteloos en, desgewenst, onder begeleiding van een Oracle-expert, vanuit bijvoorbeeld Transfer Solutions of Oracle zelf.

We zijn blij dat TechData en Oracle onze suggestie voor een experience center ter harte hebben genomen. Vanuit Transfer Solutions zien we dit als een volgende stap in het tastbaar maken van de cloud.

Alle drie zijn het voorbeelden van goedkope toolings, buiten de eigen organisatie, die het mogelijk maken om aan de voorkant te ervaren wat je allemaal met de cloud kunt. Daardoor worden de medewerkers die eerst nog huiverig waren enthousiast van de mogelijkheden die de technologie biedt. Vervolgens rest er nog maar één barrière richting een cloudmigratie.

“Ik raak de controle kwijt”

Vaak staat een deel van de data nog on-premise, omdat men bijvoorbeeld de servers in een eigen omgeving nog niet af wil schrijven. Deels op lokale servers, deels in de cloud: de angst ontstaat om de controle te verliezen. Gecontroleerd stapje voor stapje volledig richting de cloud is ook mogelijk. Sterker nog: zelden gaat een migratie in één keer. En dat hoeft ook helemaal niet: met de hybride cloud van Oracle kan er een deel van de infrastructuur on-premise draaien, terwijl andere onderdelen zich in de Oracle Cloud bevinden.

Met onze private Oracle Cloud, die we samen met datacenterbedrijf Equinix aanbieden, nemen we de allerlaatste restjes twijfel weg. Hiermee bieden we de geborgenheid van een private cloud, maar dan met de snelheid en schaalbaarheid die gelijk staan aan die van de public cloud.

Rest ons alleen nog de vraag: wanneer zet jij de stap richting de cloud?

Jurgen Duijster, Directeur Transfer Solutions

Terug naar nieuws overzicht
Cloud