Low-code platform van Mendix populair bij Nederlandse onderwijsinstellingen
24-06-2019
Deel dit artikel:

Low-code platform van Mendix populair bij Nederlandse onderwijsinstellingen

De stijgende populariteit van low-code is niet alleen merkbaar in het bedrijfsleven. Ook in het onderwijs neemt het gebruik van low-code platformen snel toe. Met name het platform van Mendix kan op veel belangstelling rekenen. Zo hebben inmiddels 15 Nederlandse onderwijsinstellingen het speciale ‘Mendix University Program’ in hun curriculum opgenomen. Wereldwijd hebben al meer dan 100 universiteiten en hogescholen het low-code programma van Mendix omarmd, waaronder in Nederland de Avans Hogeschool in Breda en de Universiteit Twente.

“We leren onze studenten allerlei bekende programmeertalen, zoals Java en C#, maar de innovatie op het gebied van software-ontwikkeling staat nooit stil. Daarom zijn we continu op zoek naar nieuwe platformen die bijdragen aan ons onderwijsprogramma. We kozen voor Mendix als platform op het gebied van low-code,” vertelt Maurice van Haperen, docent Informatie en Business IT & Management bij de Avans Hogeschool in Breda. “Studenten beginnen vaak voorzichtig met het Mendix-platform, maar zodra ze merken hoe snel ze software kunnen ontwikkelen, zijn ze om. In drie weken maken ze een werkend product en in tien weken leren ze hoe ze een applicatie vanaf de grond opbouwen. Dat is indrukwekkend.”

Het Mendix University Program geeft studenten de mogelijkheid om succesvol applicaties te bouwen, zonder dat ze hiervoor diepgaande kennis over coderen nodig hebben. Het maakt dus niet uit of een student een technische of meer algemene opleiding volgt. Na het programma hebben zij het Mendix-platform voor een groot deel onder de knie. Tot nu toe hebben wereldwijd ruim 9.000 studenten zich aangemeld voor het Mendix-platform en gezamenlijk hebben ze al circa 22.000 innovatieve en bruikbare applicaties ontwikkeld.

Derek Roos, CEO van Mendix: “Het feit dat nu al 100 universiteiten en duizenden studenten gebruikmaken van Mendix in de collegezalen, is fantastisch. We hebben het University Program opgezet, omdat we merkten dat er een verschil bestaat tussen de vaardigheden die een werkgever van een startende werknemer verwacht en wat deze persoon daadwerkelijk kan. De creatieve applicaties die studenten nu al ontwikkelen met ons platform laten zien dat zij straks in de praktijk van grote meerwaarde kunnen zijn voor organisaties.”

Lucas Meertens werkt één dag per week als docent bij de Universiteit Twente en is voor de overige tijd in dienst als Mendix-consultant voor CAPE Groep. Tien jaar geleden bezocht hij voor het eerst met 30 tot 40 anderen een practicum over Mendix aan de universiteit. “Nu gebruiken we Mendix om onze studenten te leren hoe ze business- en managementprocessen kunnen automatiseren. Dit jaar volgden ruim 200 studenten de collegereeks. Dit zijn niet alleen IT-studenten, maar ook studenten die een business-opleiding volgen. In slechts vier weken tijd bouwen ze volledige applicaties, zonder hiervoor enige kennis van programmeren te hebben.”

Terug naar nieuws overzicht