Wouter Hoeffnagel - 23 juni 2019

IDC: '41,6 miljard apparaten verbonden met IoT in 2025'

Aan aantal Internet of Things (IoT) apparaten, waaronder machines, sensoren en camera's, blijft met een stabiel tempo groeien. In 2025 zijn 41,6 miljard apparaten verbonden met het IoT, die gezamenlijk 79,4 zettabytes aan data genereren.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. Naarmate het aantal verbonden IoT-apparaten groeit, neemt ook de data die deze apparaten genereren toe. Sommige van deze data is klein, zoals een enkelvoudig cijfer over de status van een machine. Andere data wordt bijvoorbeeld gegenereerd door bewakingscamera's die met behulp van computer vision groepen mensen analyseren.

Fors meer data

IDC verwacht dat de hoeveelheid data die door IoT-apparaten wordt gegenereerd in de periode 2018 tot en met 2025 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 28,7% zal stijgen. De meeste van deze data wordt gegenereerd door videobewakingssystemen, maar ook andere categorieën zoals industrie of zorg zullen na verloop van tijd steeds meer data gaan creëren.

"Naarmate de markt volwassener wordt, groeit IoT uit tot de fabric die de uitwisseling van informatie tussen 'dingen', mensen en processen mogelijk maakt. Data wordt de algemene deler - naarmate het wordt verzameld, verwerkt en gebruikt van de meest dichtstbijzijnde of meest verwijderde edge van het netwerk om waarde te creëren voor industrieën, overheden en het leven van individuen", zegt Carrie MacGillivray, group vice president voor IoT, 5G en Mobility bij IDC. "Het begrijpen van de hoeveelheid data die wordt gecreëerd door de weerwar van verbonden apparaten stelt bedrijven en vendoren in staat in deze groeiende datagedreven IoT-markt schaalbare oplossingen te bouwen."

Meer huishoudelijke apparaten en wearables

IDC verwacht dat het aandeel van huishoudelijke apparaten en wearables in het IoT gaat groeien. Op de lange termijn zullen zorgen over openbare veiligheid, dalende prijzen van camera's en de beschikbaarheid van hogere bandbreedtes dankzij onder meer 5G-netwerken verwacht IDC dat de hoeveelheid bewakingscamera's die met het IoT is verbonden eveneens snel zal stijgen. Ook verwacht IDC dat een rol weggelegd zal zijn voor drones, die kunnen worden gebruikt om afgelegen en moeilijk bereikbare plekken te bereiken. Daarnaast verwacht IDC dat drones de creatie van data via camera's zal stimuleren.

De hoeveelheid gecreëerde data groeit echter het snelst in de industrie en automotive sector creëren, waar IDC tot 2025 een CAGR van 60% voorspelt. Dit is vooral toe te schrijven aan het groeiende gebruik van apparaten die continu data verzamelen, de inzet van geavanceerde sensoren die meer en rijkere meetwaarden verzamelen en machinefuncties.

IoT-metadata

IoT-metadata is volgens IDC een groeiende bron van data. IoT-metadata bevat alle data die wordt gecreëerd over andere IoT-databestanden. Metadata heeft geen direct operationele of informatieve functie, maar levert informatie over data die door IoT-apparaten is verzameld of gecreëerd. IoT-metadata is veel kleiner dan reguliere IoT-data. "In alle gevallen is metadata waardevolle data die kan worden ingezet om intelligente systemen te worden, personalisering te drijven of context te brengen naar ogenschijnlijk willekeurige scenario's of datasets. In andere woorden: metadata is een goede kandidaat om in NoSQL databases als MongoDB te worden geplaatst om structuur aan te brengen in ongestructureerde data, of in cognitieve systemen geplaatst worden om nieuwe niveau's van begrip, intelligentie en orden te brengen in willekeurige omgevingen", schrijft IDC.