Het geheim van succesvolle innovatie: De Citizen Developer
18-06-2019

Het geheim van succesvolle innovatie: De Citizen Developer

De afgelopen decennia is de wereld om ons heen in een stroomversnelling geraakt door digitalisering. In bijna alle industrieën zijn bedrijven constant op zoek naar de juiste software en ontwikkelaars om die tools te bouwen. En die toenemende vraag lijkt voorlopig niet af te nemen. Door deze grote en groeiende behoefte zijn veel IT-afdelingen op het moment al overbelast, ze kunnen met moeite het schip drijvend houden. En daardoor blijft er te weinig ruimte over om te innoveren. Gelukkig is er een nieuw soort developer die daar verandering in brengt: de Citizen Developer.

Wie is de Citizen Developer?

In tegenstelling tot een traditionele programmeur, ontwikkelt een Citizen Developer software met het gebruik van een no-code platform. Deze developers vormen een uitbreiding van je IT team en kunnen, zonder ook maar een regel code te schrijven, creatieve ideeën kickstarten voor bestaande problemen. De Citizen Developer kan iedereen zijn op de werkvloer - een marketing manager, business consultant, een zorgmedewerker, maar ook een IT-professional.

Omdat de Citizen Developer veel affiniteit heeft met de zakelijke kant van het bedrijf, slaat hij een brug tussen de IT-afdeling en de rest van de business. Vanwege de laagdrempeligheid van het gebruik van no-code platforms om applicaties te ontwikkelen, creëer je dus niet alleen betere software, maar ook meer developers.

JFK en de concierge

Toen John F. Kennedy in 1961 voor het eerst een bezoek bracht aan ruimtevaartorganisatie NASA, stelde hij zich voor aan een van de conciërges die de vloer aan het dweilen was. JFK vroeg hem wat hij deed bij NASA. In plaats van het voor de hand liggende antwoord, zei hij: “I’m helping put a man on the moon.” De conciërge begreep precies waar het om ging. Ondanks zijn ogenschijnlijk onbelangrijke werkzaamheden, wist hij dat hij toch een rol speelde in het grote geheel. Dit is precies de mindset van de Citizen Developer.

Citizen Developers zijn gedreven zich tools toe te eigenen om tot creatieve oplossingen te komen. Veel van hen zijn ‘digital natives’ die een grote affiniteit hebben met technologie en graag zelf de controle in handen hebben. Ze onderkennen de waarde van software en staan open voor nieuwe middelen die hun productiviteit kunnen verhogen.

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, is deze nieuwe soort developer er niet op uit om je bestaande IT afdeling te vervangen. Je moet ze zien als het waardevolle verlengstuk van je IT team.

Slimmer innoveren

Doordat Citizen Developers zonder te coderen applicaties ontwikkelen, maakt het gebruik van een no-code platform de time-to-market tot wel 10x sneller. Ze spelen een grote rol in het automatiseren van alledaagse taken (zoals het handmatig invoeren van Excel sheets). Bovendien zorgen no-code platforms ervoor dat innovatieleiders, zakelijke gebruikers en IT-professionals meer op één lijn zitten, waardoor het innovatieproces versnelt.

De Citizen Developer is geen nieuw fenomeen. Er zijn altijd al mensen op de werkvloer geweest die het heft in eigen hand namen door met hun eigen oplossingen te komen. Hoewel de Excel-Wizards van de jaren ‘90 het vooral van hun eigen creativiteit moesten hebben, wordt de nieuwe generatie ondersteund door een no-code development platform. Een ‘drag & drop’-systeem stelt ze in staat om eenvoudig en snel hun eigen applicaties te ontwikkelen.

In plaats van weken of soms maanden op de backlog van het IT-team te staan alvorens er iets met hun suggesties wordt gedaan, kunnen ze zonder wachttijd hun applicaties kickstarten en testen. Elke seconde die in dat proces wordt bespaard, kan zo in de innovatie van het bedrijf worden gestopt.

Slimmer controleren

Citizen Developers blinken vooral uit op het gebied van administratie, data-tracking en rapportage. Momenteel draait dit soort software veelal op afzonderlijke spreadsheets of databases waarover het IT-team geen controle heeft. Door ze gezamenlijk onder te brengen op een no-code platform voorkom je als bedrijf dat er allerlei ongesynchroniseerde en niet-gesuperviseerde applicaties rondzwerven - ook wel ‘shadow IT’ genoemd. Op deze wijze werken IT-professionals en Citizen Developers samen en versterken ze de bedrijfsvoering van een bedrijf.

De democratisering van software-ontwikkeling

Met de juiste tools stel je Citizen Developers in staat om software te creëren die helpt bij het optimaliseren, automatiseren en moderniseren van je business in een tijd waarin de digitale competitie moordend is. Door drempels (met name het leren van een moeilijke programmeertaal, uitgebreide testprocedures en time-to-market van applicaties) voor software-ontwikkeling aanzienlijk te verlagen, vergroot een no-code platform hun capaciteiten om problemen op te lossen en bij te dragen aan het grotere geheel.

De Citizen Developer staat symbool voor de democratisering van software-ontwikkeling. En deze democratisering is hard nodig in een tijd waarin elke vorm van bedrijfsinnovatie sterk afhankelijk is van je software en de kracht van je IT-team.

Door: Betty Blocks

Terug naar nieuws overzicht