Europees keurmerk voor veilige clouddiensten op komst

18-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europees keurmerk voor veilige clouddiensten op komst

De Europese Commissie werkt aan een Europees keurmerk voor veilige clouddiensten. Door één Europees certificeringsysteem te hanteren krijgen gebruikers meer zekerheid over de veiligheid van de clouddienst die zij gebruiken en de data die zij hier opslaan.

De publiek-private CSPCERT-werkgroep heeft haar voorstel voor een Europees certificeringsysteem voor veilige clouddiensten gepresenteerd aan de Europese Commissie en Focco Vijselaar van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Partnering Trust, een Nederlandse publiek-private samenwerking met Duitsland en Oostenrijk, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de invulling van het keurmerk.

Digitale interne markt versterken

De introductie van een Europees cybersecurity certificering moet de digitale interne markt versterken en de grensoverschrijdende concurrentie tussen cloudaanbieders vergroten. Alle aangesloten aanbieders moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen, wat het makkelijk maakt aanbieders te vergelijken. Het voorstel van de CSPCERT-werkgroep wordt door het Europese Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) verder uitgewerkt tot een Europees certificeringsschema's onder de Cyber Security Act. Deze Europese verordening voor cybersecurity certificeringen voor ICT-producten, -diensten en -processen wordt eind deze maand van kracht.

Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie, Ministerie van EZK: "Clouddiensten worden steeds belangrijker voor de Europese digitale economie. Nederland heeft als internationaal georiënteerde economie en knooppunt van data in het bijzonder belang bij een veilig en toegankelijk digitaal domein. Cybersecurity certificering is daarom ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software. Ik ben blij dat er op Europees niveau een stap wordt gezet om meer zekerheid over de veiligheid van clouddiensten te bieden."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud