Amerikaanse chipfabrikanten willen versoepeling van sancties Huawei

17-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse chipfabrikanten willen versoepeling van sancties Huawei

Verschillende grote chipbedrijven lobbyen om de Amerikaanse sancties tegen het Chinese techbedrijf Huawei te laten versoepelen. Onder meer vertegenwoordigers van chipfabrikanten Intel en Qualcomm zouden achter de schermen druk uitoefenen op de Amerikaanse overheid.

Dit melden anonieme bronnen. Huawei werd eerder door de Verenigde Staten (VS) op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel meer mogen drijven met het techbedrijf. Dit betekent in de praktijk dat Huawei geen componenten meer kan inkopen bij Amerikaanse bedrijven, waardoor de productie van onder meer haar smartphones in gevaar komt. De aanleiding voor de maatregel is volgens de VS zorgen over spionage door de Chinese overheid. De Amerikanen vrezen dat China via apparatuur van Huawei kan meekijken in 5G-netwerken van westerse landen.

Verschillende chipfabrikanten zijn echter niet gelukkig met de maatregelen van de Amerikaanse overheid en dringen achter gesloten deuren erop aan de sancties te verlichten. De bedrijven wijzen hierbij op de schade die de maatregelen tegen Huawei bij Amerikaanse bedrijven aanricht. Zo investeerde Huawei in 2018 11 miljard dollar in componenten die werden aangeschaft bij Amerikaanse bedrijven.

Terug naar nieuws overzicht