Rechtszaak Exact en PAM International draait om software voor Cuba

Rechtszaak Exact en PAM International draait om software voor Cuba

16-06-2019 | door: Redactie

Rechtszaak Exact en PAM International draait om software voor Cuba

Er is een rechtszaak gaande tussen software leverancier Exact uit Delft en distributeur PAM International uit Willemstad zo meldt NRC Handelsblad. Exact manager Paul Ramakers heeft de distributie overeenkomst met PAM International stopgezet waardoor het bedrijf uit Willemstad geen software meer aan organisaties in Cuba mag leveren. PAM International heeft VMBS Advocaten uit Eindhoven aangesteld om Exact te dagen voor een kort geding.

Exact en PAM werken al lang samen waarbij ze vele miljoenen verdienen aan klanten uit Cuba. PAM, dat ooit op verzoek van Exact is opgericht, levert Exact software aan Cubaanse organisaties zoals staatsbedrijven. De abrupte stopzetting van de samenwerking komt nadat Exact in februari 2019 is overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Volgens de Amerikaanse Helms Burton-wet mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken doen in Cuba, bijvoorbeeld met bedrijven die door de staat zijn geconfisqueerd na de Cubaanse Revolutie. Maar de EU heeft weer regels dat Europese bedrijven verbieden naar die wet te handelen.

Sigaren en Rum

De stopzetting van de business treft grote Cubaanse staatsbedrijven zoals sigarenmaker Habanos en rum producent Cuba Ron.

Politiek

De rechter heeft dus te maken met een zakelijk en politiek-economisch conflict. Onder Trump zijn rustende delen van de Helms Burton-wet geactiveerd zo meldt NRC.

Exact geeft geen commentaar op vragen van NRC maar bevestigd wel dat er een zaak speelt die samenhangt met de sanctiewetgeving. Uit de dagvaarding blijkt dat Exact niet van plan is een schadevergoeding te betalen meldt NRC. Verder is het uit 1996 gesloten contract tussen PAM en Exact nog niet boven tafel zo meldt NRC.

Douane

De douane kijkt ook mee naar het verloop van de rechtszaak aldus NRC. Douane Team POSS (Precursoren, Oorsprong, Strategische goederen, Sanctiewetgeving) was aanwezig bij de rechtszaak om een beter beeld van de casus te krijgen.

Terug naar nieuws overzicht