Wouter Hoeffnagel - 16 juni 2019

Google wil meer investeren in relaties met overheden

Google wil meer investeren in relaties met overheden image

Google, onderdeel van Alphabet, past zijn beleidsvorming wereldwijd aan in reactie op onderzoeken naar het bedrijf die wereldwijd zijn aangekondigd. Google wil dat beleidsmedewerkers en het management van het bedrijf meer investeren in het opbouwen van relaties met overheden.

Dit melden bronnen aan Reuters. Google ligt momenteel in een flink aantal landen onder de loep. Hierbij wordt onder meer kritisch gekeken naar de wijze waarop het bedrijf omspringt met de privacy van gebruikers, het verwijderen van ongeschikte video's en apps en potentieel machtsmisbruik door de sterke positie van het bedrijf in de zoekmachine- en advertentiemarkt.

Karan Bhatia

De wijzigingen zijn naar verluid het werk van Karan Bhatia, die in juni de overstap maakte van General Electrics naar Google. Bhatia legt meer nadruk op het onderhouden van relaties met overheden en lobbyen. Zo moeten de verschillende divisies van Google voortaan met elkaar optrekken in de strijd tegen regelgeving die het bedrijf als bedreiging ziet, melden de bronnen van Reuters.

Al langer krijgt Google kritieke vanwege de wijze waarop het management van het bedrijf omspringt met kritiek vanuit de overheid. Zo weigerde Google in september een manager te laten getuigen voor een comité van het Amerikaanse congres dat onderzoek deed naar beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. De kritiek die het bedrijf hierop kreeg zou één van de redenen zijn dat Bhatia nu de vrijheid heeft grote veranderingen door te voeren, stellen de bronnen.

Lees verder bij Reuters.