Spaanse voetbalbond krijgt AVG-boete van 250.000 euro wegens stiekem meeluisteren

13-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Spaanse voetbalbond krijgt AVG-boete van 250.000 euro wegens stiekem meeluisteren

De Spaanse voetbalbond La Liga krijgt een boete van 250.000 euro opgelegd door de Spaanse privacytoezichthouder wegens het schenden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). La Liga luister de microfoon van app-gebruikers af in de strijd tegen illegale voetbalstreams. Doordat de voetbalband hierover niet transparant genoeg communiceert, overtreedt de bond de AVG.

De app van La Liga blijkt ongemerkt de smartphonemicrofoon van gebruikers af te luisteren, waarbij specifiek wordt geluisterd naar omgevingsgeluid. Op deze manier wil La Liga illegale voetbalstreams in onder meer barretjes opsporen. De Spaanse privacywaakhond stelt dat La Liga echter niet transparant genoeg communiceert over het feit dat de app meeluistert en het voor gebruikers te moeilijk maakt de toestemming hiervoor in te trekken. La Liga schendt hierdoor de AVG, concludeert de toezichthouder.

De toezichthouder wil dat La Liga in haar app gebruikers iedere keer dat de app via de microfoon van een smartphone achtergrond registreert dit meldt aan de gebruiker. Daarnaast moet de voetbalband het voor gebruikers eenvoudiger maken toestemming voor het meeluisteren via de microfoon in te trekken.

Terug naar nieuws overzicht