Wouter Hoeffnagel - 11 juni 2019

Nederland in Europa aan kop met datacenter

Nederland in Europa aan kop met datacenter image

Nederland beschikt met Amsterdam over de grootste datacenter hub in Europa. De Amsterdamse markt groeide in 2018 met maar liefst 20% in aantal MW, en daarmee schiet Amsterdam voormalig koploper Londen voorbij.

Dat blijkt uit het rapport 'State of the Dutch Data Centers 2019' van brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA). Het rapport is door DDA in het datacenter van Systemec in Venlo gepresenteerd. Ger Koopmans, plaatsvervangend Gouverneur van de Koning in Limburg, nam de eerste versie van het rapport in ontvangst. Het is dit jaar voor de vijfde maal uitgevoerd. Net als in voorgaande jaren groeide de Nederlandse markt ook in 2018 weer met dubbele cijfers: het totale vermogen in MW nam 18% toe. De 189 Nederlandse colocatie-datacenters beslaan gezamenlijk inmiddels 369.000 m2 datavloer. Het zwaartepunt hiervan ligt in de regio Amsterdam: zo’n 72% van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen 8 jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van maar liefst 18,5% in capaciteit.

"Vergeleken met de andere Europese koplopers Londen, Frankfurt en Parijs heeft Amsterdam een unieke combinatie van colocatie en hyperscale datacenters", zegt Stijn Grove, algemeen directeur van de DDA. Hij is dan ook niet verbaasd over de nummer 1-positie. "Nederland, en in het bijzonder Amsterdam, wordt door de uitstekende connectiviteit en het volwaardige ecosysteem gezien als Digital Gateway to Europe. Met de jarenlange dubbele groeicijfers was het een kwestie van tijd dat Amsterdam de andere hubs zou inhalen."

'Digitale awareness is near'

Het 'State of the Dutch Data Centers' rapport is uitgereikt tijdens de Nationale Datacenter Dag, die de DDA vandaag voor de vijfde keer organiseert. "We worden elke dag meer en meer afhankelijk van data", zegt Grove. "Maar de meeste mensen zijn zich niet bewust van wat er gebeurt behind the screens."

Op Nationale Datacenter Dag openen datacenters die bij de DDA zijn aangesloten hun deuren voor het publiek, dat zo een kijkje achter de schermen van het internet krijgt. Een van de deelnemende datacenters is Systemec in Venlo, waar Jos Derkx algemeen directeur is. "Wij merken dat bewustwording rondom data in de samenleving toeneemt", aldus Derkx. "Traditionele bedrijven zijn steeds actiever bezig met hun digitale transformatie, en kunnen daarvoor overal in Nederland terecht bij datacenters om hun bedrijfskritische infrastructuur professioneel te laten huisvesten."

Het rapport laat zien dat de vraag naar datacenter diensten overal toeneemt: landelijk groeide het totale datavloer oppervlakte met zo'n 20%. Het belang van de digitale wereld wordt dan ook steeds duidelijker: onze economie is een digitale economie geworden. Ontwikkelingen zoals AI, 5G en quantum computing zullen zorgen voor nog veel meer data dan we tot nu toe gezien hebben. Deze technische innovaties zijn alleen mogelijk mits er een sterke, efficiënte en veilige digitale fundering is. Datacenters zijn daar een essentieel onderdeel van en hun bijdrage aan die digitale wereld wordt steeds zichtbaarder.

Groei in de juiste richting

De groei van de markt brengt naast kansen ook uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van energiedistributie en beschikbaarheid van groene stroom. Het stroomverbruik van datacenters is een veelbesproken onderwerp. Datacenters hebben in de afgelopen jaren dan ook geïnvesteerd in duurzame energieoplossingen en het gebruik van groene stroom: inmiddels gebruikt 80% van de DDA-deelnemers uitsluitend groene stroom.

Een ander belangrijk onderwerp omtrent energie is datacenter restwarmte. De DDA is actief betrokken bij het versnellen van restwarmteprojecten waarin datacenters een rol spelen. Inmiddels hergebruikt 46% van de DDA-deelnemers hun restwarmte, 13% is betrokken bij de uitrol van een warmtenetwerk, en meer dan 33% van de deelnemers heeft restwarmte hergebruik plannen voor de nabije toekomst. Het is dus absoluut een hot topic voor de Nederlandse datacenters. Maar, er is werk aan de winkel volgens Stijn Grove. "Zowel voor de datacenters als voor netbeheerders, energieleveranciers en regionale overheden, is het echt tijd om restwarmte van datacenters in te zetten, en daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Als grootste datacenterhub van Europa is het tijd voor Nederland om ook hierin voorop te gaan lopen."

Het rapport is hier te downloaden.