Grote techbedrijven dragen werknemers op geen informatie te delen met Huawei

11-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Grote techbedrijven dragen werknemers op geen informatie te delen met Huawei

Verschillende grote techbedrijven dragen hun werknemers op niet langer informatie over technologie en technische standaarden te bespreken met collega's van Huawei. De stap volgt op de stap van de Verenigde Staten (VS) om Huawei op de Entity List te plaatsen, wat Amerikaanse bedrijven verbiedt handel te drijven met het Chinese bedrijf.

Dit meldt Reuters op basis van inwijden anonieme bronnen. Verschillende techbedrijven hebben werknemers onlangs opgedragen geen informele gesprekken meer te voeren met Huawei en werknemers van dit bedrijf. Het gaat onder meer om chipfabrikanten Intel en Qualcomm, de Zuid-Koreaanse telecomprovider LG Uplus en het mobiele onderzoeksbureau InterDigital Wireless.

Informele gesprekken

Werknemers van deze bedrijven voeren op internationale conferenties en evenementen vaak informele gesprekken met collega's wereldwijd. Hierbij worden bijvoorbeeld technische standaarden voor communicatietechnologie zoals 5G-netwerken besproken. Deze gesprekken worden nu dus aan banden gelegd door de techbedrijven.

De partijen gaan hiermee verder dan de Amerikaanse overheid voorschrijft. De VS plaatste Huawei in mei op de Entity List, een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen handel mogen drijven. De Amerikaanse overheid heeft bedrijven echter niet verboden contact te hebben met Huawei. Desondanks nemen verschillende bedrijven nu dus de maatregel ook dit contact te verbreken, waarmee zij volgens de bronnen van Reuters zeker willen stellen het Amerikaanse verbod niet te schenden.

'Instructies en richtlijnen'

Intel, Qualcomm en InterDigital bevestigen in een reactie aan Reuters instructies en richtlijnen te geven aan werknemers om compliancy met de Amerikaanse wet zeker te stellen. LG Uplus stelt 'vrijwillig af te zien van interactie met Huawei werknemers, anders dan besprekingen over de installatie van netwerkapparatuur en onderhoudszaken'. Het bedrijf wijst erop dat er geen formeel bedrijfsbeleid is op dit gebied.

Terug naar nieuws overzicht