Hoger beroep tegen uitlevering Huawei CFO aan VS in januari van start

11-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Hoger beroep tegen uitlevering Huawei CFO aan VS in januari van start

De eerste hoorzitting in het hoger beroep dat Huawei Chief Financial Officer (CFO) Meng Wanzhou (foto) in Canada heeft aangetekend tegen haar uitlevering aan de Verenigde Staten (VS) gaat op 20 januari 2020 van start. De rechtszaak moet in oktober 2020 zijn afgerond.

De CFO werd in december op verzoek van de Amerikanen gearresteerd op de luchthaven van Vancouver. Meng zou banken wereldwijd hebben misleid over de relaties van Huawei met een Iraans bedrijf. Hiermee heeft zij volgens de VS Amerikaanse sancties tegen Iran hebben geschonden. De VS vraagt Canada daarom om de uitlevering van de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei.

Hoger beroep

Meng is momenteel vrij op borgtocht en is in beroep gegaan tegen haar uitlevering aan de VS. Advocaten van de Huawei-CFO stellen onder meer dat de Canadian Border Service Agency (CBSA) de arrestatie van Meng zou hebben uitgesteld om onder het voorwendsel van een routinematige immigratiecontrole bewijsmateriaal te verzamelen. Zij werd later gearresteerd door de Royal Canadian Mounted Police (RCMP).

De CFO van Huawei stelt dat CBSA ambtenaren bij deze controle te ver zijn gegaan en haar privacyrechten hebben geschonden. Zo zouden douaniers haar elektronische apparaten hebben geopend en content hierop hebben bekeken. De Canadese overheid bevestigt dat Meng is gevraagd om de wachtwoorden van haar telefoon, die vervolgens op papier zijn vastgelegd. Ook bevestigt de overheid dat dit apparaat bij de arrestatie van Meng in beslag is genomen. Content op het apparaat zou echter niet zijn onderzocht.

'Rechtmatig gehandeld'

De Canadese overheid is het niet eens met deze lezing van de verdediging en stelt dat de CBSA 'rechtmatig en in goed vertrouwen' heeft gehandeld bij de ondervraging van Meng en het onderzoeken van haar bagage. Dit zou nodig zijn geweest om te kunnen onderzoeken of Meng en haar bagage Canada mocht betreden.

 

Terug naar nieuws overzicht