Wouter Hoeffnagel - 10 juni 2019

Twee op de drie Nederlandse fabrikanten wil investeren in 5G

Twee op de drie Nederlandse fabrikanten wil investeren in 5G image

Twee derde van de fabrikanten (65%) wereldwijd wil binnen twee jaar investeren in 5G. Dit aantal is exact gelijk in Nederland en ligt iets hoger dan in naburige landen België (63%) en Duitsland (49%).

Dit blijkt uit recent onderzoek van het Capgemini Research Institute. Meer dan de helft van de Nederlandse respondenten verwacht zelfs dat 5G een belangrijke rol speelt voor hun digitale transformatie. De interesse voor private licenties is dan ook groot, met name onder de grote (> USD $10 miljard) bedrijven. Driekwart van alle respondenten beschouwt 5G als één van de grootste aanjagers van hun digitale transformatie. Alleen cloud computing is beoordeeld als kansrijker.

Opvallend is dat Nederlandse fabrikanten anders kijken naar deze platforms en technologieën. Meer dan de helft ziet een grote rol weggelegd voor 5G in hun digitale transformatie. Andere technologieën zoals AI/Machine Learning (71%), Advanced Automation, zoals drones en AGVs (66%) en Mobility & Augmented Operator, zoals AR/VR en besturing op afstand (66%) werden echter aanzienlijk vaker genoemd.

Fabrikanten willen snel aan de slag met 5G

Er is een groot vertrouwen in het potentieel van 5G; bijna twee derde van de Nederlandse fabrikanten is van plan om 5G binnen 2 jaar te implementeren. Daarnaast is zelfs 20% van plan de implementatie binnen 1 jaar te realiseren. Dit is hoger dan in buurland België (13%) maar bijvoorbeeld lager dan in Frankrijk (30%).

capgemini-5g-onderzoek-2019.png

Interesse voor eigen licentie

Een derde (33%) van de Nederlandse fabrikanten is van plan om een eigen 5G-licentie aan te vragen. Dit percentage is hetzelfde als het wereldwijd gemiddelde. De motivatie hierachter is grotere autonomie en security. Daarnaast is de overtuiging dat telecomoperators niet snel genoeg meegaan.

Gunther May, Head of Technology and Innovation, Business Unit Automation and Electrification bij Bosch Rexroth AG: "Als fabrikant houden we de ontwikkelingen op gebied van 5G nauwlettend in de gaten. We zijn bovendien van mening dat een eigen licentie vele voordelen biedt. We zouden hiermee volledige controle hebben over onze 5G-strategie, vanwege de vrijheid om het netwerk alleen of met een telecomoperator uit te rollen."

capgemini-5g-onderzoek-2019-2.png

Telecomproviders onderschatten 5G-behoefte van fabrikanten

Ondanks de onzekerheid over de invoering van 5G, geven fabrikanten aan nu al bereid te zijn om meer te betalen voor een betere 5G-connectiviteit. Telecomproviders zijn zich nog niet bewust van deze grote behoefte. Zo zegt 75% van de Nederlandse fabrikanten meer te willen betalen voor een gegarandeerde servicekwaliteit; slechts 24% van de telecomproviders dacht dat de maakindustrie hiertoe bereid was. Daarnaast wil 66% tegen hogere betaling een hogere mobiele bandbreedsnelheid en grotere capaciteit; slechts 24% van de telecomproviders denkt dat hier behoefte aan is. Deze uitkomst geeft telecombedrijven de mogelijkheid om na te denken over hoe zij een winstgevend 5G-bedrijfsmodel kunnen opbouwen.

Meer informatie is beschikbaar in het onderzoeksrapport '5G in Industrial Operations: How Telcos and Industrial companies stand to benefit'.