Redactie - 07 juni 2019

De verborgen voordelen van hybrid cloud

De verborgen voordelen van hybrid cloud image

De transitie van traditionele naar moderne IT-infrastructuren komt met de nodige onzekerheden. Eén daarvan is de keuze tussen een on-premise omgeving en cloud. Veel grote organisaties maken nog gebruik van on-premise database-omgevingen, uit kostenoverwegingen. Opvallend genoeg worden kostenvoordelen ook nogal eens genoemd als argument om juist te kiezen voor pure cloud-omgevingen.

Dat roept de vraag op: wat is nu eigenlijk het meest kosteneffectieve deployment-scenario? Een eenduidig antwoord daarop is er niet, maar er zijn wel factoren die veelal over het hoofd worden gezien.

De verborgen kosten van een on-premise omgeving

Een eerste stap die bedrijven maken als ze een keuze moeten maken over de toekomst van hun IT-infrastructuur is het berekenen van de huidige kosten van hun on-premise datacenters. Dat is nog niet eenvoudig.

Sommige kostenposten liggen voor de hand, zoals vastgoed, operating expenses en capital expenses. Maar er zijn ook kosten die onzichtbaar zijn of moeilijk te kwantificeren. Denk daarbij aan de kosten voor facility management, het onderhoud van vastgoed, de benodigde netwerkcapaciteit en de kosten van procurement. Bij een eigen datacenter komt veel meer kijken dan alleen de ruimte en de hardware. De grootste (verborgen) kostenpost bestaat uit IT-support, zoals technische ondersteuning, opslag en het onderhouden van backup-diensten.

Pure cloud komt met onverwachte kosten

Het andere uiterste is een pure cloud-omgeving. Vanwege de lage drempel die de cloud biedt is deze optie vooral populair bij start-ups die snel willen starten en flexibel willen kunnen opschalen. Als je gaat berekenen wat de toekomstige kosten zijn van pure cloud, dan is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe applicaties werken: hoe veel data wordt uitgewisseld tussen applicaties en servers? De ervaring leert immers dat cloud-providers niet zozeer hun geld verdienen met dataopslag, maar met API’s en data-uitwisseling tussen applicaties en het internet. Het lijkt misschien relatief goedkoop om 2 terabytes aan data in de cloud onder te brengen, maar de kosten voor het bouwen en beheren van API’s die de uitwisseling van data mogelijk maken zijn al gauw tien keer hoger dan het bedrag dat je betaalt aan storage.

Dit klinkt als een keuze tussen twee kwaden, maar gelukkig is er een kosteneffectieve middenweg. Hybrid cloud zorgt ervoor dat je niet hoeft te kiezen tussen puur on-premise, colocatie of cloud en is voor grote organisaties vaak de beste keuze. De optimale mix tussen deze deployment-opties levert normaal gesproken een ROI op van 4 tot 9 maanden, vooral dankzij een vereenvoudiging van het netwerk. Grote organisaties kunnen dankzij hybrid cloud gebruik maken van een tien keer grotere bandbreedte dan de de cloud kan bieden, terwijl ze een besparing van zestig procent realiseren op hardware en IT-kosten in vergelijking met on-premise.

De voordelen van hybrid cloud

Waar pure on-premise en cloud-deployments komen met verborgen kosten, zo zijn er verborgen voordelen van hybrid cloud die organisaties vaak pas ontdekken als ze deze infrastructuur in gebruik hebben:

  • De voornaamste reden om gebruik te maken van een hybride infrastructuur is dat je organisatie efficiënt kan opereren en tegelijkertijd flexibel is - en dus op elk moment kan opschalen. Dit betekent dat het een stuk eenvoudiger is om nieuwe producten snel uit te rollen naar nieuwe markten zonder dat je hiervoor een lokale datacenterinfrastructuur hoeft op te zetten; hybride cloud biedt grote organisaties dus dezelfde voordelen die flexibele start-ups ook hebben;
  • Hybrid cloud biedt toegang tot tien keer zoveel bandbreedte met zestig procent kostenbesparingen ten opzichte van pure cloud. Dit zorgt ervoor dat je klanten een ongeëvenaarde ervaring kunt bieden. Een optimale customer experience zorgt voor een hogere klantervaring en service-adoptie en dus een sterkere concurrentiepositie;
  • Dankzij interconnectie kun je gebruik maken van directe data-uitwisseling met partners, klanten en providers. Dat biedt niet alleen voordelen op het gebied van complexiteit en latency, maar het zorgt ook voor een lager risico en verbeterde beveiliging. De Global Interconnection Index van Equinix liet onlangs nog zien dat cybersecurity een belangrijke drijfveer is voor het gebruik van interconnectie. Deze directe data-uitwisseling tussen organisaties groeit op dit moment met 48 procent per jaar. Bedrijven maken steeds minder gebruik van publieke internetdiensten voor dataverkeer met andere organisaties, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor digitale bedreigingen.

Het mag duidelijk zijn dat de voordelen van hybrid cloud verder gaan dan alleen IT-functionaliteiten: hybrid cloud maakt je organisatie efficiënter, flexibeler en veiliger en biedt een betere klantervaring. Het grootste voordeel is misschien wel dat IT hierdoor de mogelijkheid krijgt om zich minder bezig te houden met technische issues en meer tijd kan vrijmaken voor proactief, strategisch advies richting de business.

Dat ervaarde ook ASICS, een van de klanten van Equinix; de shift naar de hybrid cloud stelt de IT-afdeling in staat om meer bezig te zijn met innovatie. Verschillende IT’ers zijn omgeschoold zodat ze zich meer kunnen bezighouden met consultancy.

“De hybride cloud-omgeving draait zonder dat we daar al te veel naar hoeven om te kijken”, zei Edwin Idema, IT Manager EMEA bij ASICS daarover. “Ons IT-team kan zich dus meer bezighouden met innovatie en groeimogelijkheden voor de toekomst. We kijken niet meer alleen naar het leveren en beheren van de IT-infrastructuur, maar naar het leveren van diensten. Voor elke service kun je apart bepalen op welk cloud-platform je dit wilt laten draaien. Dat kan heel interessant zijn.”

Natuurlijk is het belangrijk om beslissingen op het gebied van IT-infrastructuren te baseren op een goede business case. Maar de kans om IT te transformeren van een operationeel naar een strategisch team, die is eigenlijk onbetaalbaar.

Door: Andrew McCreath, Director, Cloud & Digital Edge bij Equinix