Witold Kepinski - 06 juni 2019

HP Automomy rechtszaak: Meg Whitman getuigt hoe klaar ze was met Leo Apotheker

Ze was blij om HP ceo Leo Apotker onder de bus te gooien na de in haar ogen mislukte overname van Autonomy in 2011 zo vertelde Meg Whitman in de rechtszaak die loopt tegen kopstukken van Autonmy.

De aanklachten vloeien voort uit HP's overname van Autonomy in 2011 voor 11 miljard dollar. Autonomy zou echter te hoog zijn gewaardeerd. HP moest daardoor 8,8 miljard dollar afschrijven van de 11 miljard dollar dat het had betaald voor de overname van Autonomy.

Na de overname was er geruzie tussen Apotheker en de HP board waar Meg Whitman deel uitmaakte. Ze vertelde het Londense High Court dat ze het betreurde te zeggen dat ze 'blij was Leo Apotheker onder de bus te gooien in een 'tit-for-tat'  tijdens de gevolgen van HP's aankoop van Autonomy.

Whitman ontkende later dat ze haar eigen reputatie zou beschermen toen ze de Autonomy bazen de waarde van hun bedrijf hebben opgeblazen naar een hoger bedrag.

Kenny Rogers

Verder blijkt Whitman in de boardroom het nummer van Kenny Rogers 'The Gambler' te hebben afgespeeld. Volgens Whitman is muziek voor haar een luchtige manier om een bepaalde boodschap over te brengen.

Geschiedenis

Autonomy, een Britse leverancier van software voor het bijhouden van ongestructureerde gegevens dat werd opgericht door Mike Lynch, werd door HP ingelijfd om zijn verschuivende focus naar software te ondersteunen. De deal bleek echter geen succes; na een jaar had HP driekwart van de waarde van Autonomy afgeschreven. HP, nu HPE, stelt te zijn misleid door Lynch en zijn managers over de financiële situatie en de groeivooruitzichten van Autonomy. Lynch en Whitman staan nu tegenover elkaar waarbij het er pittig aan toe gaat.

Even een stukje geschiedenis: in 2011 kocht HP Autonomy voor 11 miljard dollar. Na de buy-out moest het Amerikaanse bedrijf de waarde van Autonomy met 8,8 miljard dollar afschrijven, omdat het Britse bedrijf volgens HP zijn waarde verkeerd had voorgesteld. De voormalige CEO van Autonomy ontkent dit. HPE klaagt Lynch en financieel hoofd Sushovan Hussain aan bij het Londense Hooggerechtshof. HPE vraagt om een schadevergoeding van 5 miljard dollar.

De CFO van Autonomy, Sushovan Hussain, kreeg al vijf jaar voor fraude bij verkoop aan HP. Hij is niet van plan zich te verdedigen voor de Britse rechter.

Lees meer details in The Register.