Wouter Hoeffnagel - 05 juni 2019

'3,1% minder smartphones verscheept in 2019'

Het aantal verscheepte smartphones komt in 2019 uit op 1,35 miljard stuks. Dit is 3,1% minder dan in 2018. Met het oog op de onzekerheden rond de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de beperkingen die zijn opgelegd aan de Chinese smartphonefabrikant Huawei en de hierop volgende ontwikkelingen verlaagt onderzoeksbureau Canalys zijn verwachtingen voor 2019.

Canalys verwacht dat de beperkingen die zijn opgelegd aan Huawei zodra de ontheffing van 90 dagen afloopt een significante impact zal hebben op het vermogen van Huawei om op korte termijn nieuwe smartphones op de markt te brengen, zeker buiten China. Canalys verwacht dat Huawei stappen zal zetten om de levering van onder meer componenten zeker te stellen, maar met name buiten China hinder zal ondervinden van de beperkingen. Het onderzoeksbureau stelt dat de VS en China uiteindelijk wellicht een overeenkomst zullen bereiken om de druk op Huawei te verlichten, maar of en wanneer dit gebeurt is onzeker.

Onrust

De verwachtingen die Canalys nu publiceert gaan ervan uit dat er geen grote politieke veranderingen plaatsvinden. "Het is belangrijk op te merken dat de onzekerheid op de markt verkopers er duidelijk toe aanzet om bepaalde strategieën te versnellen om de impact op korte en lange termijn te minimaliseren in een uitdagende bedrijfsomgeving. Bijvoorbeeld door de productie te verplaatsen naar verschillende landen om zich in te dekken tegen het risico van tarieven. Maar met de recente aankondigingen van de VS over tarieven op goederen uit meer landen, zal de sector nog enige tijd te maken krijgen met onrust", licht Nicole Peng, VP Mobility bij Canalys, toe.

canalys-smartphones-2019.png

"We verwachten dat de andere grote smartphoneverkopers op korte termijn kansen hebben, terwijl Huawei het juist moeilijk heeft. Samsung zal de grootste winnaar zijn dankzij zijn agressieve strategie en zijn vermogen om de productie snel op te voeren, maar het zal moeilijk zijn het tekort volledig op te vangen", aldus Rushabh Doshi, Research Director bij Canalys. "Het zal tot eind 2019 duren voordat andere leveranciers op de nieuwe mogelijkheden kunnen reageren. Samsung's controle over de levering van onderdelen geeft het een groot voordeel."

Noodplannen

Het grootste deel van de mobiele toeleveringsketen en het mobiele kanaal heeft noodplannen klaarliggen om de impact van de ontwikkelingen rond Huawei te beperken en voorbereid te zijn voor de uitrol van 5G-apparaten. Canalys verwacht dat 5G en andere hardware-innovaties een positieve stimulans zullen geven aan de vraag vanuit consumenten. Naar verwachting groeit het aantal verscheepte smartphones in 2020 daarom weer met 3,4% tot 1,39 miljard stuks. Canalys verwacht dat kleine verschillen ervoor zullen zorgen dat sommige regio's zich sneller herstellen dan anderen.

"Moeheid van smartphones en een gebrek aan zinvolle innovatie zijn nog steeds belangrijke marktkrachten. Consumenten houden langer vast aan de telefoon. Maar naarmate de levenscyclus van apparaten naar een nieuw evenwichtspunt verschuift, zal het tempo van de kwartaalleveringen afnemen", voegt Doshi toe.