Privacyklachten ingediend tegen Google in negen EU-lidstaten

04-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Privacyklachten ingediend tegen Google in negen EU-lidstaten

Bij privacytoezichthouders in negen verschillende lidstaten van de Europese Unie zijn klachten ingediend over de wijze waarop Google omspringt met data bij online advertenties. De klachten gaan over het in real-time bieden op advertenties, waarbij geautomatiseerde software wordt ingezet om biedingen op advertentieplekken in real-time te communiceren met online uitgevers.

Dit maakt Civil Liberties Union for Europe (Liberties), die de actie coördineert, bekend. "De klachten wijzen erop dat Realtime Bidding en het Authorized Buyers advertentiesysteem van Google de persoonlijke gegevens van gebruikers kunen doorgeven aan honderden, zo niet duizenden bedrijven. Dit gebeurt zonder dat mensen zich hiervan bewust zijn, zonder dat ze instemmen of hier bezwaar tegen kunnen hebben, en zonder dat ze hier iets aan kunnen doen", schrijft Eva Simon van Liberties op haar website.

'In strijd met AVG'

De organisatie stelt dat de manier waarop online adverteren met realtime bieden werkt in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Liberties stelt dat gebruikers weliswaar akkoord gaat met het cookiebeleid van organisaties, maar veel websites desondanks de wetgeving overtreden. "Hoewel websites misschien hun uiterste best hebben gedaan om in lijn te zijn met de AVG, zijn er bepaalde methoden die toch de AVG schenden. Deze bedrijven kunnen en moeten de mensen om toestemming vragen om hun gegevens te verzamelen. Maar deze toestemming moet gebaseerd zijn op een weloverwogen beslissing. En dit element ontbreekt hier", aldus de organisatie.

Ook noemt Liberties het risico op datalekken hoog, aangezien gegevens worden verstuurd naar duizenden bedrijven wereldwijd. "Er is geen controle over wat er gebeurt met onze persoonlijke informatie. Als we de controle over onze persoonlijke gegevens echter niet kunnen afdwingen, is dat op zichzelf een inbreuk op de AVG."

De organisatie roept inwoners van de EU op een klacht in te dienen bij hun lokale privacytoezichthouder. In Nederland is dat dat Autoriteit Persoonsgegevens.

Terug naar nieuws overzicht