Wouter Hoeffnagel - 04 juni 2019

Rechtszaak van Huawei tegen CNEX rond diefstal bedrijfsgeheimen van start

Een rechtszaak die Huawei heeft aangespannen tegen een voormalig medewerker en diens startup CNEX Labs is maandag in de Verenigde Staten van start gegaan. Huawei beschuldigt de voormalig medewerker van spionage, diefstal van bedrijfsgeheimen en het actief werven van diens medewerkers.

De zaak wordt behandeld in een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Texas door rechter Amos Mazzant, meldt Reuters. Deze rechter behandelt in een aparte rechtszaak ook de aanklacht die Huawei heeft ingediend tegen de Amerikaanse overheid wegens het verbod dat werd opgelegd aan Amerikaanse overheidsinstanties op Huawei apparatuur te kopen.

Diefstal van technologie

In de rechtszaak die deze week van start is gegaan beschuldigd Huawei een voormalig medewerker Ronnie Huang en dienst startup CNEX Lab van een 'illegaal patroon van afpersing', met als doel technologie te stelen en medewerkers van Huawei in dienst te nemen. Huawei wil tientallen miljoenen dollar aan schadevergoeding hebben van CNEX Labs. Daarnaast vraagt Huawei de Amerikaanse rechter CNEX op te dragen de rechten op ongeveer 30 bedrijfsgeheimen en patenten over te dragen.

CNEX richt zich op de ontwikkeling van chips die de opslag van data op cloud computing netwerken versneld. Het bedrijf werd in 2013 opgericht en heeft meer dan 100 miljoen dollar aan investeringen opgehaald bij onder meer de investeringstak van Dell Technologies en Microsoft.

Huawei aangeklaagd

Huang ontkent de aantijgingen en heeft op zijn beurt Huawei voor de rechter gedaagd. In deze rechtszaak beschuldigt Huang Huawei ervan de Amerikaanse rechtbank te misbruiken om technologie van CNEX en andere partijen in handen te krijgen, en concurrentie buiten spel te zetten. Zo stelt Huang dat een medewerker van Huawei zich heeft voorgedaan als een potentiële koper van CNEX Labs. Daarnaast zou het bedrijf zijn banden met een Chinese universiteit hebben misbruikt om toegang te krijgen tot ontwerpen van CNEX, stelt Huang.