Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2019

'Amerikaans kartelonderzoek naar Google'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is begonnen met een kartelonderzoek naar techgigant Google. Het is niet duidelijk waarop het onderzoek precies is gericht. Het onderzoek bevindt zich naar verluid in de beginfase.

Dit melden anonieme bronnen aan de Wall Street Journal. Bronnen van de Washington Post, New York Times en Bloomberg bevestigen het onderzoek. Een dergelijke onderzoek wordt doorgaans uitgevoerd door de Federal Trade Commission (FTC). In dit geval wordt het onderzoek echter neergelegd bij het Amerikaanse ministerie van justitie. Naar verluid wordt het onderzoek al enkele weken voorbereid en op korte termijn bekend gemaakt. 

Eigen diensten promoten

De zaak draait volgens bronnen van Reuters over de wijze waarop het bedrijf eigen diensten promoot via zoekresultaten. Verschillende bedrijven waaronder Yelp en TripAdvisor hebben eerder geklaagd dat Google in zoekresultaten eigen diensten bewust voorrang geeft ten opzichte van concurrenten. Het bedrijf zou zich hierdoor schuldig maken aan oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik.

Google kreeg in 2017 van de Europese Commissie al een boete van 2,4 miljard euro opgelegd wegens machtmisbruik. Het bedrijf trok toen zijn eigen productvergelijker voor in de zoekresultaten van zijn zoekmachine.

Eerdere onderzoeken

Eerder is Google door de Federal Trade Commission (FTC) aangeklaagd wegens het plaatsen van tracking cookies bij gebruikers van de webbrowser Safari. In deze zaak kreeg Google in 2012 een boete van 22,5 miljoen dollar opgelegd. De WSJ meldt dat Google ook in 2012 is onderzocht door de FTC, maar dit onderzoek niet heeft geleid tot acties tegen Google.