Wouter Hoeffnagel - 02 juni 2019

Meerjarige aanpak voor achterstallig ICT-onderhoud Belastingdienst

De Belastingdienst voert een mix van maatregelen door om achterstallig onderhoud aan ICT te verminderen. Op termijn moet hierdoor meer ruimte voor nieuw beleid ontstaan en continuïteitsrisico's worden teruggedrongen.

De Rijksoverheid spreekt over een 'beheerste, stapsgewijze aanpak', waarbij de focus ligt op personeel, ICT en sturing het fundament vormt. Verbetering van ICT is hierbij één van de grootste uitdagingen. De overheid wijst erop dat het integraal zich op het ICT-portfolio bij de Belastingdienst in het verleden te wensen overliet. Doordat nu onder meer wordt gewerkt in ketens en wordt ingezet op sturingsinformatie is nu beter inzicht in de ICT van de Belastingdienst, projecten die worden uitgevoerd en de wijze waarop keuzes worden gemaakt.

Vraag en aanbod in balans brengen

Uit dit inzicht blijkt dat de Belastingdienst niet alleen te maken heeft met achterstallig ICT-onderhoud, maar ook een steeds groter deel van de ICT-capaciteit wordt besteed aan beheer en onderhoud. Dit beperkt de ruimte voor nieuwe wetgeving, modernisering en vernieuwing van de Belastingdienst.

In 2019 wordt vraag en aanbod in balans gebracht door prioriteit te geven aan het borgen van het primaire proces, vervolgens in zetten op wetgevende trajecten en vijf vernieuwingsprojecten uit te voeren. Om het tij te keren stelt staatssecretaris Menno Snel daarnaast voor vanaf 2020 meerdere maatregelen door te voeren. Deze meerjarige aanpak is gericht op het vergroten van de ICT-capaciteit, het verminderen van de ICT-vraag en het verkleinen van de impact van nieuwe wetgeving. Op de lange termijn wordt ingezet op het terugdringen van het onderhoud aan ICT en het scheppen van meer ruimte voor nieuwe wetgeving.

Meer informatie is hier beschikbaar. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024