Smartphoneverkopen met 2,7% gedaald in Q1 2019

28-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Smartphoneverkopen met 2,7% gedaald in Q1 2019

De wereldwijde verkoop van smartphones aan eindgebruikers daalde in het eerste kwartaal van 2019 met 2,7% tot een totaal van 373 miljoen stuks. Ondanks zijn afwezigheid in de VS, blijft Huawei wereldwijd de nummer 2 in de lijst van smartphone-leveranciers staan en de kloof met Samsung verkleinen.

"De vraag naar hoogwaardige smartphones bleef lager dan die naar basissmartphones, die van invloed waren op merken als Samsung en Apple, die aanzienlijke belangen hebben in high-end smartphones", aldus Anshul Gupta, senior research director bij Gartner. "Bovendien is de vraag naar smartphones gedaald, omdat het tempo van het upgraden van featurephones naar smartphones is vertraagd door het feit dat 4G-telefoons gebruikers grote voordelen bieden tegen een lagere prijs."

Vervangingscycli opnieuw verlengd

De langzamere innovatie in topmodellen smartphones en de stijgende prijzen hebben de vervangingscycli opnieuw verlengd. De twee landen die de meeste smartphones verkopen - de VS en China - zagen de verkoop in het eerste kwartaal van 2019 met respectievelijk 15,8% en 3,2% dalen.

In het eerste kwartaal van 2019 behield Samsung de toppositie in de wereldwijde verkoop van smartphones met een marktaandeel van 19,2%. Huawei realiseerde de hoogste jaar-op-jaar groei in de wereldwijde top vijf, met een groei van 44,5% en een totale smartphone-omzet van 58,4 miljoen stuks.

gartner-smartphoneverkoop-q1-2019.png

Huawei groeit in alle regio's

De verkoop van Huawei smartphones groeide in alle regio's. "Huawei deed het bijzonder goed in twee van de grootste regio's, Europa en Groot-China, waar de verkoop van smartphones respectievelijk met 69% en 33% steeg", aldus Gupta. Huawei's aanhoudende dominantie in Groot-China - waar het een marktaandeel van 29,5% had - hielp Huawei om de nummer 2 positie van de wereldwijde smartphoneverkoper in het eerste kwartaal van 2019 te behouden.
"Onbeschikbaarheid van Google-apps en -diensten op Huawei smartphones zal, indien dit doorgaat, Huawei's internationale smartphone-business verstoren. Niet het minst brengt het vrees onder kopers, die de groei van Huawei op korte termijn beperken. Dit terwijl dit bijna de helft van de wereldwijde telefoonactiviteiten van Huawei uitmaakt."

Ondanks dat de verkoop van smartphones met 8,8% is gedaald in het eerste kwartaal van 2019, bleef Samsung wereldwijd de grootste smartphoneleverancier. "Samsung lanceerde zijn vlaggenschip Galaxy S10 smartphone, dat een goede respons kreeg. De impact was echter beperkt, aangezien Samsung pas aan het einde van het eerste kwartaal is begonnen met de verzending van de S10," zegt de senior research director. "Samsung versterkte ook zijn midtier en entry-tier smartphone-reeksen met een vernieuwde A-serie en J-serie en de onlangs geïntroduceerde M-serie, maar de agressieve concurrentie van Chinese fabrikanten beperkte de impact ervan."

De verkoop van Apple iPhones bedroeg 44,6 miljoen stuks in het eerste kwartaal van 2019, een daling van 17,6% op jaarbasis. "De prijsverlaging voor iPhones in alle markten heeft de vraag helpen stimuleren, maar was niet voldoende om de groei in het eerste kwartaal te herstellen", meldt Gupta. "Apple wordt geconfronteerd met langere vervangingscycli, omdat de gebruikers moeite hebben om voldoende waardevoordelen te zien om de vervanging van bestaande iPhones te rechtvaardigen."

Vivo en Xiaomi strijden om vijfde plek

Vivo versloeg Xiaomi om de nummer 5 plaats te claimen in het eerste kwartaal van 2019. Vivo verkocht 27,4 miljoen smartphones tijdens het kwartaal. Xiaomi verkocht 27,2 miljoen exemplaren.

De nieuwste functies, zoals in-display vingerafdrukscanner, schuifcamera, snel opladen en bijna bezel-less display, hielpen Vivo in het eerste kwartaal van 2019 om een omzetgroei met dubbele cijfers te realiseren. "Het bedrijf kan het echter veel beter presteren door zijn aanbod van smartphones uit te breiden en deze te verkopen in opkomende markten in Azië/Pacific", zegt Gupta.

Terug naar nieuws overzicht