Wouter Hoeffnagel - 27 mei 2019

Polen naar Europese rechter in strijd tegen omstreden auteursrechtenwet

Polen dient een klacht in bij het Europees Hof van Justitie over de nieuwe Europese wetgeving voor auteursrechten. Warschau is bang dat de nieuwe wetgeving zal leiden tot preventief censuur.

Dit meldt Reuters. De klacht draait om de nieuwe auteursrechtenwet, die in april werd goedgekeurd door een meerderheid van de Europese lidstaten. De wetgeving bepaalt dat partijen adequate maatregelen moeten nemen om content die auteursrechten schendt te weren van hun platformen. Wie dit niet doet, kan hoge boetes tegemoet zien. Polen stemde net als Finland, Italië, Luxemburg, Zweden en Nederland tegen de wetgeving.

De nieuwe wetgeving rond auteursrechten is omstreden. Voorstanders stellen dat de wetgeving nodig is om de belangen van auteurs zoals schrijvers, musici en kunstenaars te beschermen. Tegenstanders vrezen echter dat de wetgeving gaat leiden tot censuur doordat techbedrijven strenge filters gaan toepassen op geüploade content en mogelijk preventief content gaan weren om schendingen van auteursrechten te voorkomen.